Spanje in volledige lockdown, noodtoestand afgekondigd

Spanje gaat immers in volledige lockdown na een piek met nieuwe besmettingen:1.522 nieuwe gevallen zijn gemeld op één dag. De noodtoestand is afgekondigd. Verplaatsingen mogen enkel nog voor het werk of om voedsel te halen.

Na een lange, speciale ministerraad, die zes uur duurde, heeft de Spaanse regering de maatregelen bevestigd die eerder al bekend waren. Vanaf maandagochtend acht uur mogen de Spanjaarden zich niet meer verplaatsen behalve voor het werk, of om voeding en medicijnen te kopen. Wie zich toch buiten waagt zonder toelating riskeert een boete van 3.000 euro. Vrijdag had de regering al beslist om cafés, restaurants en winkels (behalve voor voeding, en apotheken) te sluiten. Daarmee neemt het land gelijkaardige maatregelen als Italië.

In Spanje geldt nu de noodtoestand. De overheid kan op die manier mensen tot dienstverlening verplichten. Ze kan dan ook ondernemingen of instellingen tijdelijk overnemen, producten rantsoeneren of andere ingrijpende maatregelen nemen om de voorziening van bijvoorbeeld voedsel of drinkwater veilig te stellen. De noodtoestand kan vijftien dagen duren. Voor een verlenging is parlementaire goedkeuring nodig.

Het openbaar vervoer blijft rijden, maar de frequentie van het aantal treinen, bussen, vliegtuigen of schepen tussen de grote steden zal tot de helft verminderen omdat de overheid de mobiliteit van de mensen wil beperken.

Alle maatregelen en beslissingen worden door de regering in Madrid genomen. Zij zal ook de lokale veiligheids- en gezondheidsdiensten aansturen. De Catalaanse minister-president Quim Torra vindt dat de nationale regering haar bevoegdheid te buiten gaat. In zijn persconferentie benadrukte premier Pedro Sánchez dat het nu nodig is eenheid en solidariteit te tonen om de verspreiding van het virus te beperken.

Aan de speciale ministerraad van zaterdag nam vicepremier Pablo Iglesias deel (Unidas Podemos), zijn vrouw, minister Irene Montero, is ook besmet met het virus sars-CoV-2.

Meer dan 5.000

Een aantal vliegtuigen heeft zaterdag meteen rechtsomkeer gemaakt na het nieuws over de lockdown, meldt BBC. Brussels Airlines wacht nog op richtlijnen van de Spaanse overheid. Vandaag heeft Brussels Airlines geen vluchten meer naar het Spaanse vasteland. De voor vandaag geplande vluchten naar de Canarische eilanden gaan voorlopig nog door.

Het aantal nieuwe besmettingen met sars-CoV-2 stijgt snel in het land. Na Italië is Spanje het zwaarst getroffen Europese land op dit moment. Op zaterdag waren 6.271 besmettingen vastgesteld. 517 patiënten zijn genezen verklaard. Er vielen al zeker 189 doden door de ziekte covid-19.

Meer dan de helft van de besmettingen deed zich in de regio Madrid voor. Een van de besmette patiënten is gewezen Navo-baas Javier Solana. De 77-jarige Spanjaard verkeert niet in slechte gezondheid, zegt zijn familie. 


Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden