Foto: EPA-EFE

Ook Wall Street crasht door corona-angst en oliepaniek

Na de Europese beurzen kleurt ook Wall Street bloedrood. Omdat de S&P 500 kort na de opening meer dan 7 procent zakte, werd de handel er zelfs tijdelijk stilgelegd. De paniek bij de beleggers dijt zo steeds verder uit.

De Amerikaanse beurzen volgden deze namiddag het Europese voorbeeld en doken meteen zwaar in het rood. De Dow Jones opende 6,8 procent lager, de brede S&P 500 en techbeurs Nasdaq deden daar niet voor onder. Het pessimisme bij de beleggers was er zelfs zo groot, dat de handel op de Amerikaanse beurzen even werd stilgelegd. De S&P 500 daalde immers tot over de drempel van 7 procent, waardoor automatische schokdempers werden ingesteld.

Ook Europese beurzen kleuren bloedrood

De regels op Wall Street schrijven namelijk voor dat de handel op de S&P 500 stopt voor een kwartier als de koers binnen 25 minuten na de opening met 7 procent daalt. Als de koers later op de dag op enig moment 13 procent daalt, zal er nog een kwartier pauze komen. Bij een daling van 20 procent sluit de beurs de rest van de dag.

Inmiddels is de beurshandel in de VS opnieuw hervat. Met als resultaat dat de S&P 500 kort daarna zelfs even 7,2 procent in het rood koerste en daarmee liefst 18 procent lager dook dan op de historische koerspiek van 19 februari. De Dow Jones (-6,5 procent) en techbeurs Nasdaq (-6 procent) deelden mee in de klappen. De VIX, die de verwachte volatiliteit meet op de beurzen en daarom bekend staat als 'angstbarometer', klom maandag boven de 60. Dat is het hoogste niveau sinds 2008.

Niet alleen in de VS is er vandaag paniek bij de beleggers. Ook in Europa kampen de meeste beurzen met zware verliezen. De Eurostoxx 50 koerste vanmorgen na een tiental minuten al zo’n 5 procent lager om bij de start van de namiddag zelfs 7,6 procent te verliezen. Na de barslechte opening op Wall Street, dook de Eurostoxx 50 zelfs eventjes ruim 9 procent in de min. Om daarna kort voor 16 uur, in het spoor van een licht herstellend Wall Street, het verlies enigszins te beperken tot 6,7 procent.

Alle Europese beurzen delen mee in de klappen. De Bel20, de sterindex van de Brusselse beurs, opende eveneens 7 procent in het rood, maar herstelde daarna toch enigszins. Maar door het slechte nieuws op Wall Street ging het rond 15 uur opnieuw steil bergaf naar -7,5 procent. Om kort voor 16 uur weer wat op te krabbelen en het verlies lichtjes te beperken tot 6,5 procent. 

Prijzenoorlog op oliemarkt

Aanleiding tot de beurspaniek is de spectaculaire duik van de olieprijs die  vanochtend met ruim 30 procent kelderde tot iets meer dan 30 dollar per vat. Die olieprijs nam een duikvlucht als gevolg van het plotse opflakkeren van een prijzenoorlog tussen Saudi-Arabië en Rusland. Gevolg daarvan was de grootste daling in de olieprijs sinds de start van de Golfoorlog. Alleen op 17 januari 1991 was de procentuele daling van de olieprijs groter.

Onder aanvoering van Saudi-Arabië probeerden de Opec-landen dit weekend tot afspraken te komen over productievermindering. Maar Rusland spartelde tegen en wilde hiermee wachten tot juni. In reactie daarop hebben de Saudi’s flinke prijskortingen aangekondigd en hun oliekraan opengezet, wat de olieprijs spectaculair deed kelderen. Waarop Rusland ook zijn oliebedrijven liet weten dat ze zoveel olie mogen oppompen als ze willen. 

Bovenop deze aanbodschok op de oliemarkt komt bovendien sowieso al een vraagschok veroorzaakt door de voortwoekerende coronacrisis. Vanochtend liet het Internationaal Energie Agentschap (IAE) weten in een nieuw rapport - dat opgemaakt werd vooraleer de prijzenoorlog tussen Rusland en Saudi-Arabië dit weekend uitbrak - dat de wereldwijde vraag naar ruwe olie door het nieuwe coronavirus voor het eerst sinds 2009 zal dalen. En dat met zo’n 90.000 vaten per dag.

Angst voor recessie

Veel beleggers zijn vandaag dan ook in paniekmodus.  De corona-angst maakt daarbij in sneltempo plaats voor een breedgedragen vrees op de financiële markten voor een economische recessie. In een nieuw rapport voorspelt de Nederlandse Rabobank vanochtend bijvoorbeeld dat ook als het coronavirus zich niet verder verspreidt, de economische groei bij onze noorderburen sowieso halveert. In het geval van een pandemie blijft er zelfs nauwelijks groei over, aldus Rabobank.

Andere economen, zoals Frank Vranken van vermogensbank Puilaetco, voorspellen dan weer dat een technische recessie in Europa nu zo goed als onvermijdelijk is. Zowel Duitsland als Italië lijkt daaraan nu al niet meer te kunnen ontsnappen. 

De podcasts van De Standaard