Foto: REUTERS

Erdogan komt maandag naar Brussel

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan komt maandag naar Brussel om met functionarissen van de Europese Unie over de migratiekwestie en meer bepaald de migratiecrisis aan de Grieks-Turkse grens te praten. Dat heeft hij zondag gezegd tijdens een toespraak in Istanbul die op televisie werd uitgezonden.

Ook het vluchtelingenakkoord uit 2016 en de situatie in Syrië zullen tijdens de gesprekken aan bod komen.

Erdogan zei te hopen dat zijn land meer steun krijgt van de internationale gemeenschap. Vanuit de Europese instellingen in Brussel is er voorlopig geen bevestiging van het bezoek van de Turkse president.

De toch al moeizame relatie tussen Turkije en de EU kwam onlangs verder onder druk te staan door het besluit van Ankara om migranten op weg naar Europa vrije doorgang te verlenen. Griekenland houdt hen echter tegen aan de grens, en de oproerpolitie heeft daarbij al hardhandig ingegrepen.

Op zee werd de Turkse kustwacht wel nog opgedragen vluchtelingen tegen te houden omdat de oversteek te gevaarlijk is. De Turkse kustwacht heeft aldus zondag nog 121 migranten opgepikt in de Egeïsche Zee die in twee bootjes de oversteek naar Griekenland hadden gewaagd, zo meldde het staatsagentschap Anadolu. De Griekse kustwacht zou de boten terug naar de Turkse wateren hebben gedreven, waarna alle migranten terug naar Turkije werden gebracht.

'Open de poorten'

Nog in zijn televisietoespraak heeft Erdogan Griekenland opgeroepen om de grenzen op te stellen voor migranten. 'Hé, Griekenland. Ik doe een beroep op jullie. Open de poorten en bevrijd je van deze last' zei de Turkse president. 'Laat ze naar andere Europese landen gaan.' Tegelijkertijd beschuldigde Erdogan Griekenland van het 'slaan', 'doden' en 'martelen' van migranten die illegaal de oversteek naar Europa hebben gemaakt.

Bron: Belga
In het nieuws