• Gevangenis van Dendermonde

Eerste keer minimale dienstverlening in gevangenissen niet gelukt

In zeker de helft van de gevangenissen in Vlaanderen en Brussel is vrijdagochtend de volledige minimumbezetting niet gehaald nu er voor het eerst een minimale dienstverlening van kracht is bij een staking van de cipiers. Na de middag klaarde de situatie enigszins op.

De vakbonden voeren ook vandaag weer actie tegen de manier waarop minister van Justitie Koen Geens (CD&V) de minimale dienstverlening heeft doorgedrukt. Het is de eerste staking waarbij de regels van die minimale dienstverlening van toepassing zijn. En de regels worden niet nageleefd, zo blijkt.

‘De helft van de inrichtingen heeft de minimumbezetting op 100 procent gehaald’, zegt woordvoerster Kathleen Van De Vijver van het directoraat-generaal penitentiaire inrichtingen. Dat wil concreet zeggen dat het aantal cipiers dat volgens de minimale dienstverlening nodig is voor die instelling, volledig gehaald is. Het gaat om negen van de twintig instellingen in Brussel en Vlaanderen.

Maar bij de andere helft is het minimum vanmorgen dus niet gehaald. Het gaat om een variatie van 90 procent, tot de helft van de minimumbezetting. In Brugge geraakte men aan 90 procent van de minimale dienstverlening, terwijl dat in Gent maar 50 procent is. In Brussel daagde eveneens maar de helft van de benodigde aantallen op in de gevangenis van Vorst, terwijl in de zustergevangenis van Sint-Gillis de minimale bezetting wel volledig behaald werd.

Absolute cijfers - hoeveel cipiers per gevangenis precies nodig zijn voor de minimale bezetting - geeft het gevangeniswezen niet vrij. 

De opkomst van de cipiers verbeterde in de loop van de voormiddag enigszins. In een derde van de Vlaamse en Brusselse gevangenissen was vanmiddag onvoldoende bezetting. In het zuiden van het land zijn er veel minder problemen, meldt het gevangeniswezen. Slechts drie gevangenissen zijn niet in regel: Bergen, Saint-Hubert en Doornik. De tekorten zijn er bovendien kleiner.

de actie loopt nog tot 22 uur vanavond.

Bron: Belga

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen