Foto: EPA-EFE

Disney-topman Bob Iger neemt ontslag

Bob Iger (69), de ceo van Disney, zet een stap opzij. Hij stond sinds 2005 aan het hoofd van het mediaconglomeraat. Hij maakte van Disney het grootste mediabedrijf ter wereld met de overnames van Star Wars, Marvel en Fox.

Zijn opvolger is naamgenoot Bob Chapek (60), die al 27 jaar voor het bedrijf werkt en aan het hoofd van de pretparken stond. Chapek voelt zich vereerd dat hij ceo wordt van ‘het beste bedrijf ter wereld’. Hij wordt de zevende ceo in de geschiedenis van het bedrijf, met onmiddellijke ingang. Bob Iger werkte 45 jaar voor het bedrijf, waaronder vijftien jaar als ceo.

Disney-topman Bob Iger neemt ontslag
Bob Chapek. Foto: REUTERS

Iger noemt het zelf ‘het geschikte moment’ om op te stappen nu Disney de entertainmenttak van Fox heeft overgenomen en de streamingdienst Disney+ wereldwijd wordt uitgerold. In België wordt die dienst verwacht in de zomer van 2020 en zal het 6,99 euro per maand kosten.

Presidentsrace

Enkele jaren geleden twijfelde Iger nog om zich verkiesbaar te stellen als president van de Verenigde Staten, maar besloot hij om het toch niet te doen. In 2019 zei de invloedrijke televisiepresentatrice Oprah Winfrey dat ze hoopte dat hij zou meedingen naar het presidentschap in 2020. ‘Omdat ik echt geloof dat het land Bob Igers leiderschap en eerbaarheid nodig heeft.’

Door zijn plotse ontslag wordt er nu in Amerikaanse media druk gespeculeerd dat hij tóch in de presidentsrace zou stappen. Iger zegt zelf dat hij een stap opzij zet om meer tijd aan de ‘creatieve kant’ van het bedrijf te spenderen.

Het aandeel van Disney is al 3,62 procent verloren na de bekendmaking. Iger blijft nog voorzitter tot zijn contract eindigt op 31 december 2021.

In het nieuws
Niet te missen