Foto: BELGA

Aftermovie Aalst Carnaval overspoeld met negatieve reacties

Een aftermovie over Aalst Carnaval op de Facebookpagina van Christoph D’Haese (N-VA) krijgt honderden negatieve commentaren. Daarin wordt de burgemeester vergeleken met een ‘antisemitisch varken’ en wordt hem een gebrek aan inlevingsvermogen verweten.

De video staat nog geen 24 uur online en kreeg al bijna vijfhonderd opmerkingen, overwegend haatberichten. Daarin wordt de parade opnieuw vergeleken met verschillende nazi-optochten waarin ook joodse karikaturen worden gebruikt. Enkele hardliners noemen België een ‘land van collaborateurs’ en verklaren dat ‘Europeanen altijd barbaars zullen zijn’.

Dat er niet is opgetreden nadat de Joodse gemeenschap zich vorig jaar gekwetst voelde, vinden de critici ‘verachtelijk’, ‘walgelijk’ en ‘een schande’. Andere Facebookgebruikers verwijten de burgemeester dat hij niet heeft ingegrepen na de verontwaardiging van vorig jaar. Die leidde uiteindelijk tot de schrapping van Aalst Carnaval als immaterieel cultureel erfgoed bij Unesco. Dit jaar liepen bij Unia minstens 25 klachten binnen.

Doodsbedreigingen

In Het Laatste Nieuws vertelt burgemeester Christoph D’Haese dat hij doodsbedreigingen heeft gekregen. ‘Van over de hele wereld ben ik op sociale media bestookt met dreigende en haatdragende berichten, waarin ik voor fascist en racist wordt uitgemaakt. Het is ook duidelijk dat dit van een georganiseerd netwerk komt en niet zomaar van individuen.’

In die krant belooft hij ook om een en ander wat anders aan te pakken volgend jaar. ‘Daarom zal ik volgend jaar nog harder mijn best doen om te zorgen dat we volop ons recht op vrije meningsuiting kunnen blijven uitoefenen, maar zonder andere bevolkingsgroepen nodeloos te kwetsen. Ik zal nog meer oproepen tot dialoog.’

De video toont een montage met sfeerbeelden van de carnavalstoet die zondag door de straten van Aalst is getrokken. Verschillende carnavalsgroepen en prominente aanwezigen zijn in het filmpje verwerkt, maar beelden van controversiële groepen met joodse karikaturen zijn geknipt.

Gerichte campagne

Opvallend: hetzelfde filmpje is ook geplaatst op de sociale mediakanalen van de stad Aalst. Daar zijn amper negatieve reacties te zien. Het lijkt dus op een gerichte campagne, maar de meeste profielen lijken wel echte accounts, met een voorgeschiedenis en een netwerk.

Dat het geen nepaccounts zouden zijn, sluit niet uit dat er op bepaalde fora verwezen is naar de bewuste aftermovie op de Facebookpagina van de Aalsterse burgemeester. De meeste berichten zijn vergezeld van pro-Israëlische symbolen en vlaggen.

Bron: BELGA
In het nieuws
Niet te missen