
Ex-man steekt kinderen en vrouw in brand, steekt zichzelf neer
In Brisbane, in het oosten van Australië, zijn drie jonge kinderen omgekomen in een brandende auto. Hun moeder overleed later in het ziekenhuis aan haar verwondingen. De vader, een voormalig rugbyspeler, heeft hen in brand gestoken nadat hij zijn familie had overgoten met benzine.
De 31-jarige vrouw, Hannah Clarke, overleefde aanvankelijk het drama en werd met zeer zware brandwonden opgenomen in het ziekenhuis. Daar is ze uren later overleden. In Australische media getuigen buurtbewoners dat ze haar uit de auto hadden zien springen. De vrouw zou geschreeuwd hebben dat iemand benzine over haar had gegooid.
De politie meldt dat het gezin een verleden van huishoudelijk geweld heeft, met 'een aantal tussenkomsten van de familie'. Volgens The Courier Mail had de man zijn kinderen maanden eerder al gekidnapt en was de politie daarvan op de hoogte. Het koppel ging vorig jaar uit elkaar. Clarke werd geholpen door het Brisbane Domestic Violence Centre voor het huishoudelijk geweld, 'Baxter hebben we ook doorgestuurd naar ondersteunende diensten', meldt de lokale politie.
De drie kinderen waren drie, vier en zes jaar oud. De feiten speelden zich af in Camp Hill, een buitenwijk van Brisbane, waar de familie woonde. Ex-man Rowan Baxter, een ex-rugbyspeler, zou zichzelf neergestoken hebben. Een andere man die ter plaatse hulp probeerde bieden is naar het ziekenhuis overgebracht met brandwonden aan het gezicht.
Controverse over uitspraken politie
De politie ligt momenteel onder vuur door controversiële uitspraken over de gebeurtenis. Zo benadrukt Mark Thompson van de Queensland Police Service dat de afdeling een 'open mind' houdt over de motieven van Baxter.
‘Was de vrouw slachtoffer van ernstig huishoudelijk geweld en kwamen zij en haar kinderen door haar ex-echtgenoot om, of is dit een geval waarbij hij te ver gepusht werd door bepaalde omstandigheden en daardoor zulke drastische acties ondernam?’, klinkt het.
Australische vrouwenorganisaties en advocaten gespecialiseerd in huishoudelijk geweld vinden die opmerkingen te ver gaan. 'Deze houding is ontzettend gevaarlijk voor slachtoffers die twijfelen of zij deels verantwoordelijk zijn voor een aanval', zegt Renee Eaves, advocate, in The Guardian. 'De politie denkt blijkbaar dat vrouwen klachten verzinnen of medeplichtig zijn. Daardoor beschermen ze hen niet.'
Angela Lynch, hoofd van Women's Legal Service dat vrouwen gratis juridisch advies biedt, sluit zich daarbij aan. 'Het is victim blaming. Met deze retoriek zeg je dat ze het zelf heeft veroorzaakt.'
Femicide
Vorige week nog vroeg de Vrouwenraad in België om van vrouwenmoord een apart misdrijf te maken. In drie jaar zijn minstens 102 vrouwen om het leven gebracht. Voorzitter Magda De Meyer vertelde toen dat er ook hier weinig gedaan wordt met de klachten van vrouwen als ze naar de politie gaan.
• Wie vragen heeft over zelfdoding kan terecht op het gratis nummer van de Zelfmoordlijn, 1813, of op www.zelfmoordlijn1813.be.