Foto: BELGA

KMI waarschuwt opnieuw voor veel wind, nummer 1722 actief

Het KMI waarschuwt donderdag opnieuw voor veel wind. Over het hele land geldt in de namiddag of avond code geel voor een regenzone met rukwinden van 70 tot 80 km/uur of eventueel wat meer. De FOD Binnenlandse Zaken heeft donderdag het nummer 1722 geactiveerd voor niet-dringende hulp.

De FOD Binnenlandse Zaken activeert het nummer 1722 steeds preventief bij het risico op een storm of wateroverlast. Het dient om de noodcentrales 112 niet te overbelasten en personen die in levensgevaar zijn niet te laten wachten. Het is dus geen noodnummer. Bij storm of wateroverlast krijgen noodcentrales 112 en de brandweer steeds veel oproepen, en moeten ze voorrang geven aan wie mogelijk in levensgevaar is.

Wie dringend een ambulance of brandweer nodig heeft, omdat mogelijk iemands leven in gevaar is, belt dus nummer 112. Het nummer 1722 is er voor wie hulp van de brandweer nodig heeft, zonder dat er een risico op levensgevaar is. Bijvoorbeeld bij veel schade aan de dakbedekking, een ondergelopen kelder, wateroverlast op de openbare weg, enzovoort. Ook het elektronische formulier van de hulpverleningszone is daarvoor beschikbaar.

Weerbericht

Tijdelijk zijn er een paar lokale opklaringen mogelijk, maar meestal blijft het grijs. Hier en daar, en hoofdzakelijk dan in Hoog-België, kan er wat motregen vallen. Het blijft echter een groot deel van de dag droog.

Op het einde van de namiddag bereikt een regenzone het westen. Deze storing breidt zich donderdagavond uit naar de rest van het land. De maxima schommelen tussen 5 en 11 graden. De matige zuidwestenwind wordt overdag vaak vrij krachtig en op het einde van de dag lokaal soms krachtig. De rukwinden nemen in de loop van de dag toe van 50 naar 60 à 65 km/u. 's Avonds verwacht het KMI pieken van 70 tot 80 km/uur of eventueel wat meer.

Donderdagnacht blijft het droog over het westen en het centrum. Over het oosten valt er aanvankelijk nog wat neerslag die op de Ardense hoogten een winters karakter krijgt. Vanaf het westen verschijnen er overal brede opklaringen.

De minima liggen tussen -1 à -2 graden in de Hoge Ardennen, rond +2 graden in het centrum en +5 graden aan zee. Hoofdzakelijk in de Ardennen is er kans op ijsplekken. De wind is in het oosten plaatselijk eerst nog krachtig met pieken tot 70 à 80 km/uur, maar al snel wordt de wind overal matig en aan zee vrij krachtig, uit west krimpend naar zuidwest.

Afgelopen weekend veroorzaakte storm Dennis nog heel wat hinder op Londen Heathrow.

 

Bron: BELGA

De podcasts van De Standaard