Foto: BELGA

Acties gepland bij luchthavenpolitie tijdens vakantie-uittocht

De luchthavenpolitie gaat de komende dagen actie voeren, tegen het aanhoudend personeelstekort en een gebrek aan middelen. Dat is vernomen bij de vakbonden. De acties dreigen de uittocht voor de Krokusvakantie op Brussels Airport te bemoeilijken.

Overleg woensdag tussen bonden en directie leverde niets op. ‘De stakingsaanzegging wordt geactiveerd. Dat betekent dat acties volgen’, aldus Carlo Medo, nationaal voorzitter van politievakbond NSPV.

De vakbonden en de overheid onderhandelen al weken over het nijpend personeelstekort en het gebrek aan middelen bij de luchthavenpolitie. ‘Er is momenteel een tekort van 140 politiemensen’, zegt ACV-secretaris Joery Dehaes.

Een ander pijnpunt is de toestand van het materiaal. ‘De hoofdcommissaris is zelf ontsmettende handgel gaan kopen. Toch niet onbelangrijk met het coronavius. En het personeel moet acht uur per dag op houten keukenstoelen zitten. Er zijn niet genoeg bureaustoelen’, aldus Dehaes.

Wanneer de acties zullen aanvangen is nog niet meteen duidelijk. Mogelijk gebeurt dat morgen al. Wellicht zal het dat gebeuren in de vorm van stiptheidsacties bij de grenscontroles.

Door de acties dreigt de vakantie-uittocht op Zaventem verstoord te worden. ‘We hadden het liever anders gezien, en doen dit niet om de reiziger te pesten. Maar als de overheid niet luistert, moeten we iets doen’, legt Dehaes uit.

Bron: Belga

De podcasts van De Standaard