Foto: Jimmy Kets

Wat hebben SP.A en Vlaams Belang te zoeken op TikTok?

Conner Rousseau (SP.A) en Tom Van Grieken (Vlaams Belang) wagen zich nu ook aan filmpjes op de populaire tienerapp.

‘Komt er nog een Belgische regering?’

‘Nope’

‘Vlaamse onafhankelijkheid’

‘Yup’

‘Veel linkse traantjes?’

‘Yup’

Tom Van Grieken, voorzitter van Vlaams Belang, stuurde woensdag zijn eerst TikTok-post de wereld in. Hij ‘rapte’ op de tonen van Choices van de Amerikaanse rapper E-40, terwijl politieke statements op het scherm verschenen. Zijn eigen variatie op een populair filmpje.

Politici die zich aan TikTok- filmpjes wagen: het is opvallend. TikTok is begonnen als een sociaal medium voor tieners. Die filmen zichzelf in ludieke clips van maximaal 15 seconden.

Volgens een studie van het marktonderzoeksbureau Multiscope is 83 procent van de TikTok-gebruikers in Nederland jonger dan 18 jaar en dus niet kiesgerechtigd, anders dan op Facebook bijvoorbeeld. Anticiperen politici dan op de kiezer van morgen?

Breed doelpubliek

‘Inderdaad’, klinkt het bij Conner Rousseau. 'Het is belangrijk dat de politiek dicht bij iedereen staat.’ De voorzitter van de Vlaamse socialisten was de eerste politicus met enige naamsbekendheid die de sprong naar het opkomende medium maakte.

‘Ik heb nog niet echt tijd gehad om er werk van te maken’, benadrukt Rousseau, ‘maar ik wil proberen ludieke filmpjes mét politieke inhoud te maken.’

In tegenstelling tot Rousseau gaf Van Grieken dus wel meteen een politieke mening mee in zijn bericht. Nochtans vindt hij het platform niet geschikt voor een politieke campagne. ‘Het gaat meer om een uitprobeersel’, aldus Van Grieken.

Volgens Lieven De Marez, professor media-innovatie aan de UGent, moet het klassieke beeld van de TikTok-gebruiker genuanceerd worden: ‘Er zitten niet meer alleen tieners op. Politici vinden er vooral een breed publiek dat vatbaar is voor one­liners.’

Zowel Van Grieken als Rousseau benadrukt dat ze niet betaalden voor hun eerste berichten op TikTok. Het platform bant trouwens alle pogingen van partijen en politici om te adverteren op het platform.

Trollenleger

Het succes op TikTok varieert blijkbaar. Van Griekens eerste filmpje werd op één dag meer dan 247.000 keer bekeken. De meest bekeken post van Rousseau haalt 7.333 views. ‘Maar Van Grieken zal zijn ­trollenleger wel hebben ­ingezet’, verdedigt Rousseau zich.

‘Het is heel gemakkelijk om het verbod van TikTok op politieke advertenties te omzeilen’, waarschuwt professor De Marez. ­‘Achter de post van Van Grieken zit waarschijnlijk op een of andere manier wel een geldmachine.’

In het nieuws
Niet te missen