Foto: REUTERS

Republikeinen stemmen mee met resolutie die militaire macht van Trump inperkt

De Amerikaanse Senaat heeft donderdag een resolutie goedgekeurd die de mogelijkheden van president Donald Trump beperkt om militair op te treden tegen Iran. Acht Republikeinen keurden de tekst mee goed. Het staatshoofd zal zijn veto stellen.

In de Senaat werd de resolutie goedgekeurd met 55 stemmen tegen 45. Acht leden van Trumps Republikeinse partij stemden samen met de Democraten voor. Nu gaat de tekst ter goedkeuring naar het door de Democraten gedomineerde Huis van Afgevaardigden.

Eens ook dat Huis het licht op groen zet, zal Trump niet op eigen houtje een oorlog kunnen starten tegen Iran. De Democraten dienden de resolutie in nadat de Iraanse generaal Qassim Soleimani in Irak werd gedood met een Amerikaanse drone.

Trump kondigde echter al aan zijn veto te zullen stellen tegen de resolutie. Eerder deed hij dat al bij een resolutie die zijn militaire macht met betrekking tot het conflict in Jemen beperkte. In de Senaat zal er naar alle waarschijnlijkheid ook geen tweederdemeerderheid te vinden zijn om dat veto ongedaan te maken.

Bron: BELGA
In het nieuws