Foto: BELGAIMAGE

VS hebben leider van Al-Qaeda op het Arabische schiereiland (Aqap) gedood

De Verenigde Staten hebben donderdag bekendgemaakt dat ze de leider van een onderafdeling van de terreurgroep Al-Qaeda hebben gedood. Het gaat om Kassim al-Rimi (of Qasim al-Raymi), die sinds juni 2015 aan het hoofd stond van de organisatie Al-Qaeda op het Arabische schiereiland (Aqap).

‘In opdracht van president Donald Trump hebben de Verenigde Staten in Jemen een antiterreuroperatie uitgevoerd waarbij Kassim al-Rimi, een oprichter en leider van Al-Qaeda op het Arabische schiereiland, werd geëlimineerd’, zo kondigde het Witte Huis in een communiqué aan.

De afdeling is vooral in Jemen, maar ook in Saudi-Arabië, actief en eiste enkele dagen geleden nog de dodelijke aanval van begin december op de legerbasis Pensacola in de Amerikaanse staat Florida op. Een Saudiër schoot toen drie mensen dood. Acht anderen raakten gewond voordat de schutter doodgeschoten werd. Volgens de FBI ging het om een 21-jarige militair van de Saudische luchtmacht die voor een opleiding op de legerbasis was.

Begon voor bin Laden te werken

Onder leiding van al-Rimi pleegde Al-Qaeda in Jemen ‘gewetenloos geweld’, aldus het Witte Huis. De groep ‘probeerde talloze aanvallen te plegen tegen de Verenigde Staten en onze strijdkrachten’.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken had 10 miljoen dollar beloofd voor informatie die leidde tot het gevangennemen van al-Rimi.

Volgens het ministerie was hij ook betrokken bij de aanval in 2008 op de Amerikaanse ambassade in Sana en bij een complot om een bomaanval uit te voeren op een Amerikaans vliegtuig. ‘De Verenigde Staten, onze belangen en onze bondgenoten zijn veiliger nu hij dood is’, klinkt het in de mededeling.

Volgens het Witte Huis sloot al-Rimi zich in de jaren 90 aan bij Al-Qaeda. Hij werkte toen in Afghanistan voor Osama bin Laden.

Bron: BELGA
In het nieuws