Foto: Antonio Parrinello

‘We zijn op de plek van de aanslag.’ Giuseppe Antoci streed tegen subsidiefraude. En botste met de maffia

Op Sicilië belandt naar schatting 60 procent van de Europese land¬bouw¬subsidies in de verkeerde handen. Wie daartegen strijdt, botst met de maffia.

Boeren een fair inkomen garanderen of bij¬dragen aan de strijd tegen klimaat¬verandering. Daarvoor dienen, onder meer, de Europese landbouwsubsidies. Maar die intenties worden gedwarsboomd door miljardenfraude, nepotisme en cruciale weeffouten in het systeem. Journaliste en Italië-kenner Ine Roox reisde naar Sicilië, en sprak er onder meer met Giuseppe Antoci. Toen hij de strijd aanging tegen subsidiefraude, werd er een aanslag gepleegd op zijn leven. Hij leeft al jaren onder heel strenge bewaking. Het verhaal maakt deel uit van een driedelige reeks over fraude met Europese Landbouwsubsidies. Meer info vindt u hieronder.

Meer weten

Lees hier het artikel Ine Roox over de subsidiefraude in Sicilië

Lees hier het artikel van Roeland Termote over ¬Midden-Europa, en de kleine boeren die er een strijd voeren voor land en subsidies tegen elites die verweven zijn met de macht

Reageer

Vragen, opmerkingen of suggesties? Mail dsaudio@standaard.be

Credits

Journalist Ine Roox | Host Niels De Keukelaere | Redactie Robbe Claes | Eindredactie Annelies Vanderoost, Anna Korterink | Audioproductie Pieter Schrevens | Muziek Brecht Plasschaert | Chef Audio Wouter Van Driessche

Over deze podcast

Journalistiek om naar te luisteren. Dat is dSAudio. Van maandag tot vrijdag praat een journalist van De Standaard u elke dag een twintigtal minuten bij over een actuele kwestie. Om te beluisteren wanneer lezen geen optie is.

De podcasts van De Standaard