Foto: BELGA

STVV dient klacht tegen Standard wegens oplichting bij transfer Edmilson

Heeft voetbalclub Standard in de zomer van 2018 STVV opgelicht bij transfer van Edmilson? Sport/Voetbalmagazine brengt vandaag aan het licht hoe de Rouches een frauduleuze constructie opzetten bij de transfer van de flankaanvaller naar het Qatarese Al-Duhail. Sint-Truiden zou daarbij 1 miljoen euro mis hebben gelopen. Het parket van Hasselt voert een onderzoek naar de zaak. Het nieuws werd ook bevestigd door STVV.

Bij de transfer van Junior Edmilson van STVV naar Standard, in de winter van 2016, betaalde Standard aan Sint-Truiden een transfersom van 1,2 miljoen euro. Het kwam met STVV oo overeen dat de Truienaars recht hebben op 40 procent van de meerwaarde bij een doorverkoop.

In de zomer van 2018 verkocht Standard Junior Edmilson aan het Qatarese Al-Duhail voor amper 2 miljoen euro. Een relatief klein bedrag voor één van de smaakmakers van de Jupiler Pro League die op 22-jarige leeftijd een groot aandeel had in de bekerwinst en de tweede plaats van Standard in de Jupiler Pro League. Maar Standard-voorzitter Venanzi toonde het bestuur van STVV het officiële FIFA-document met daarop zwart op wit het transferbedrag van 2 miljoen euro. De meerwaarde op de transfer bedroeg dus 800.000 euro, waarvan STVV - zoals contractueel bepaald - 40 procent of 320.000 euro kreeg.

Sport/Voetbalmagazine kon echter documenten inkijken die bewijzen dat Standard niet enkel 2 miljoen euro kreeg van Al-Duhail voor Edmilson, maar tegelijkertijd ook een 'samenwerkingsakkoord' met Al-Duhail afsloot waarbij Standard nog eens een som van 3,2 miljoen euro ontving. Dat samenwerkingsakkoord bestond er in dat Standard in Doha in januari 2019 een winterstage zou houden. Maar de Rouches trokken die winter naar Marbella in plaats van naar Qatar. Op het extra geld werd geen 40 procent doorverkoopvergoeding aan STVV betaald, dat daardoor 1,28 miljoen euro misliep.

Die werkwijze zou Standard echter duur te staan kunnen komen, want er werd in december 2019 door de bevoegde onderzoeksrechter een klacht ingediend tegen Standard en zijn voorzitter Bruno Venanzi bij de strafrechtbank. STVV stelt zich burgerlijke partij. Wellicht dient STVV ook een klacht in bij de FIFA en riskeert Standard extra boetes, een transferverbod en zelfs uitsluiting van internationale competities.

Bron: SPORT/VOETBALMAGAZINE
In het nieuws