• Luchthaven Berlijn

Meer besmettingen met nieuw coronavirus in Duitsland en Frankrijk

Een vierde besmetting in Frankrijk, en vier besmettingen in Duitsland: het aantal besmettingen met het nieuwe coronavirus loopt ook in Europa stilaan op. In China zijn al 106 mensen overleden aan het virus.

Eerder vandaag maakten de Duitse autoriteiten bekend dat een eerste besmetting in het land was opgemerkt. Inmiddels zijn er nog drie anderen besmettingen gemeld. Ook Frankrijk meldt een vierde besmetting. Een oudere Chinese toerist van 80 jaar oud ligt in een Parijs ziekenhuis. Zijn medische toestand zou ernstig zijn. 

Het virus is al in minstens twaalf landen, verspreid over vier continenten, opgedoken. Het aantal besmettingen wereldwijd staat vast op 4.500. 106 mensen zijn gestorven, allen in China. Vermoedelijk hebben nog eens 6.973 mensen de ziekte opgelopen, zeggen de Chinese autoriteiten. Alles samen houden ze meer dan 47.000 personen in de gaten die mogelijk in contact kwamen met het virus. In Wuhan verkeren zeker 461 patiënten in kritieke toestand. 

Londen raadt zijn burgers voortaan aan om niet-essentiële reizen uit te stellen. Eerder hadden de Britse autoriteiten gevraagd dat reizigers die in de afgelopen twee weken terugkeerden uit Wuhan zichzelf af te zonderen. Het zou gaan over zo’n 1.500 reizigers.

De Verenigde Staten drijft de screenings in luchthavens op: niet vijf maar twintig luchthavens zullen reizigers op symptomen nakijken. Vele landen evacueren hun burgers uit China: de Europese Commissie vliegt 250 Europese burgers naar huis, de VS zendt consulaire medewerkers terug uit Beijing. Er werden al besmettingen vastgesteld in onder meer Japan, Zuid-Korea, Frankrijk, Canada, VS, Duitsland  en Thailand. Mongolië sluit met onmiddellijke ingang zijn grenzen met zijn buurland. 

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) schat de internationale dreiging van het coronavirus voortaan in als 'hoog'. 

'Virus grijpt snel om zich heen'

De Chinese regering heeft op een persconferentie toegegeven dat het virus nog niet onder controle is, daarom worden extra maatregelen genomen. Zo is de verkoop en het vervoer van wilde dieren niet langer toegestaan. Fokkerijen zijn onder quarantaine geplaatst. In Peking is de heropening van crèches, scholen en universiteiten uitgesteld, meldt de Chinese nationale radio. Ook de Nationale Winterspelen in Binnen-Mongolië zijn voor onbepaalde tijd uitgesteld.

Om de verspreiding van het virus tegen te gaan, roept de Chinese overheid op om buitenlandse reizen uit te stellen. 'Het beperken van grensoverschrijdende verplaatsingen draagt bij tot het onder controle brengen van de epidemie', laat de overheid weten. 

In Hubei worden alle bussen opgeschort tussen de verschillende steden van de provincie, maar ook binnen de steden zelf. Ook in Shanghai worden alle reizen met langeafstandsbussen geschrapt. Eerder werd al in verschillende andere steden het busverkeer stilgelegd.

De Chinese president Xi Jinping waarschuwde zaterdag nog dat het virus ‘sneller om zich heen grijpt’ dan eerder werd aangenomen. Volgens de Chinese televisie wordt er alles aan gedaan om middelen en experts in ziekenhuizen te krijgen om het virus aan te pakken.

Om een verdere verspreiding van het virus te voorkomen tijdens het Chinees Nieuwjaar, wanneer veel mensen door het hele land reizen, heeft de overheid verschillende steden onder quarantaine geplaatst.

 

Bron: Belga, Reuters, Eigen berichtgeving
In het nieuws