• 26 mei 1976, Rensenbrink scoort voor Anderlecht in de halve finale van de Beker van België tegen Club Brugge.

Oud-voetballer Rob Rensenbrink overleden

Anderlecht-icoon en Nederlands ex-international Rob Rensenbrink is vrijdag op 72-jarige leeftijd overleden. Hij leed aan de spierziekte PSMA.

Rensenbrink begon zijn professionele carrière bij de Amsterdamse club DWS en kwam in 1969 over naar Club Brugge. In 1971 maakte hij vervolgens de overstap naar grote rivaal RSC Anderlecht, waar hij tot 1980 zou blijven. Hij sloot zijn carrière af met passages bij het Amerikaanse Portland Timbers en het Franse Toulouse FC.

Bij Club Brugge scoorde hij in twee jaar 24 doelpunten, tijdens zijn negen seizoenen bij Anderlecht klokte hij af op 143 goals.

De Nederlander won met Anderlecht tweemaal de Belgische landstitel, viermaal de Beker van België en tweemaal de toenmalige Europacup II, ook wel bekend als de Beker voor Bekerwinnaars. Rensenbrink kroonde zich in het paars-witte tenue ook éénmaal tot topscorer in de Belgische hoogste klasse en werd éénmaal verkozen tot Speler van het Jaar.

Twee WK-finales

Rensenbrink speelde in zijn carrière ook 46 wedstrijden voor het Nederlandse nationale voetbalelftal. Hij speelde met Oranje tweemaal de WK-finale, in 1974 en 1978. In de finale van 1978 tegen Argentinië raakte hij vlak voor affluiten de paal bij een 1-1 tussenstand. Beide finales werden verloren.

'Mooiste linksvoor'

RSC Anderlecht eert zijn icoon in een bericht op de website. 'De "slangenmens" is de mooiste linksvoor uit de geschiedenis van RSCA en hij was een van de architecten van de eerste belangrijke Europese successen van de club.'

'Zijn onnavolgbare techniek, zijn sierlijkheid en zijn neus voor doelpunten hebben de supporters van Sporting Anderlecht en alle voetballiefhebbers ter wereld jarenlang in vervoering gebracht.'

Bron: BELGA

De podcasts van De Standaard