Foto: AP

‘Trump is een dictator, dat moeten we niet pikken’

De Democratische aanklagers hebben vrijdagavond (lokale tijd) hun openingsverklaring in het afzettingsproces tegen president Donald Trump na drie dagen spreken afgerond.

Hoofdaanklager Adam Schiff nam als laatste het woord. ‘Ik ben uitgeput en kan me alleen maar voorstellen hoe jullie je voelen.’ Daarna somde hij overtredingen op die Trump zou hebben gemaakt.

‘Of Trump wordt weggestuurd als president, is nu aan jullie’, zei Schiff tegen de senatoren, die fungeren als juryleden in het proces. ‘In de geschiedenis van ons land heeft geen enkele president zo erg geweigerd mee te werken aan een afzettingsonderzoek.’

Schiff sloot af door de Senaat te vragen om een eerlijk proces te voeren. ‘Geef de VS het proces dat ze verdienen.’ Hij riep de Republikeinen op om de ‘moed’ te hebben om volgende week voor het oproepen van getuigen te stemmen. In de Senaat hebben de Republikeinen een meerderheid.

Aanklager Jerry Nadler noemde Trump tijdens zijn betoog een dictator. ‘Trump is de eerste en enige president die alle dagvaardingen heeft genegeerd’, aldus Nadler. ‘Als Trump niet wordt afgezet, dan zijn het Huis en de Senaat alle macht kwijt om een president aansprakelijk te stellen voor zijn daden. Trump wil een almachtige heerser worden die niet hoeft te luisteren naar het Huis. ‘Hij heeft geen respect voor het Congres. Hij heeft geen respect voor de afgevaardigden en voor het volk. Alleen zijn wil telt. Hij is een dictator. Dit moet niet gepikt worden.’

Verdediging

Zaterdag, maandag en dinsdag hebben de advocaten van de president de mogelijkheid om te reageren op de verklaring van de aanklagers. Advocaat Jay Sekulow gaf vrijdag al een inkijk in de verdediging. Hij zei dat de aanklagers erg beperkt informatie hebben gegeven.

Volgens Schiff gaan de advocaten van Trump de aanklagers waarschijnlijk aanvallen in hun verklaringen. ‘Ze zullen zeggen dat wij afschuwelijke mensen zijn.’

Hij zei ook: ‘de feiten zijn bewezen, die zijn niet gecontesteerd.’

Trump staat terecht omdat hij zijn macht als president zou hebben misbruikt voor zijn eigen politieke gewin door Oekraïne te vragen een onderzoek in te stellen naar Joe Biden en diens zoon Hunter. Ook zou Trump het onderzoek daarnaar hebben tegengewerkt, onder meer door dagvaardingen te negeren.

 

Bron: BELGA
In het nieuws