Foto: Simon Mouton

Koelwagen met 23 migranten onderschept in Zeebrugge

In de haven van Zeebrugge is donderdagvoormiddag een koelwagen met 23 migranten onderschept. Dat meldt 'Belga' en het nieuws wordt aan 'De Standaard' bevestigd door de federale politie. Niemand verkeert in levensgevaar.

De 23 migranten zijn ontdekt bij het overladen van de containers. Het gaat om twintig mannen en drie vrouwen, afkomstig uit Soedan en Eritrea. Er zijn geen kinderen bij. Niemand van de gevonden personen is in levensgevaar.

Volgens de federale politie probeerden de transmigranten via de koelwagen het Verenigd Koninkrijk te bereiken.

De groep werd overgedragen aan de Dienst Vreemdelingenzaken, die nu zoals gebruikelijk verder moet beslissen over hun lot.

In oktober 2019 werden 39 dode migranten ontdekt in een koelwagen in het Britse Essex. Ook die koelwagen was in de haven van Zeebrugge overgeladen. De Noord-Ierse vrachtwagenchauffeur die het voertuig bestuurde, pleitte in november schuldig aan mensensmokkel. De slachtoffers waren toen 31 mannen en jongens en acht vrouwen uit Vietnam.

Strengere controles en maatregelen

Naar aanleiding van de vondst van de 23 migranten roept de West-Vlaamse gouverneur Carl Decaluwé donderdag dringend op tot strengere controles en maatregelen. 'Moeten er eerst doden vallen voor er federaal iets gebeurt?'

‘Eerder deze week onderschepten we al transmigranten in De Panne', zegt Decaluwé. 'Ook vandaag hebben we een drama vermeden. Door een toevallige overlading werden die mensen gevonden. Daar kunnen we niet blijven excuses voor zoeken. We kropen hier twee keer door het oog van de naald.'

De gouverneur vraagt extra personeel om koelcontainers te controleren en wil dat er geïnvesteerd wordt in innovatieve middelen om efficiënter te controleren. ‘In Groot-Brittannië slagen ze er ondertussen in om alle koelcontainers te controleren. Hier lukt dat blijkbaar niet. Onvoldoende werkkrachten kan geen excuus zijn. Het gaat hier om mensenlevens’, besluit de gouverneur.

Bron: BELGA
In het nieuws