Foto: REUTERS

Internationaal Gerechtshof beveelt Myanmar maatregelen te nemen voor Rohingya

Het Internationaal Gerechtshof van de Verenigde Naties heeft donderdag Myanmar bevolen ‘alles in het werk te stellen’ om een mogelijke genocide op de moslimminderheid van de Rohingya te voorkomen.

Het land moet binnen vier maanden een reeks noodmaatregelen treffen om de ongeveer 600.000 Rohingya die er wonen, te beschermen. Myanmar moet er ook voor zorgen dat het leger de Rohingya niet vervolgt.

Het vonnis is in eerste instantie slechts een voorlopige beslissing, maar het wordt gezien als een belangrijk signaal.

Het Afrikaanse land Gambia had een klacht ingediend bij het hoogste VN-gerechtshof in Den Haag gebaseerd op het Genocideverdrag en een VN-rapport. Volgens dat rapport hebben militairen van Myanmar sinds 2016 duizenden mensen vermoord, dorpen verwoest, vrouwen en kinderen verkracht en meer dan 700.000 mensen gedwongen hun huizen te ontvluchten.

Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi, het de facto staatshoofd van Myanmar, zakte medio december persoonlijk af naar Den Haag om haar land er te verdedigen. Ze gaf toe dat het leger in bepaalde gevallen inderdaad ‘disproportioneel’ zou hebben opgetreden. Ze voegde daar echter meteen aan toe dat het ‘conflict’ met de Rohingya in de westelijke provincie Rakhine, die heel wat bodemschatten bezit, ‘erg complex en niet makkelijk te doorgronden’ is. De genocideklacht van Gambia noemde ze om die reden 'misleidend'.

Dat de winnares van de Nobelprijs voor de Vrede (1991) persoonlijk naar Den Haag reisde om actief het Myanmarese leger te verdedigen, wekte internationaal erg veel bevreemding. Datzelfde leger hield haar namelijk jarenlang onder huisarrest. 

Bron: BELGA
In het nieuws