Foto: vrt

Staking VRT: deze programma's worden vandaag uitgezonden

Door een vakbondsactie bij VRT zal het aanbod op televisie, radio en online vandaag beperkt blijven. De staking heeft vooral impact op de televisiekijker.

Op Eén wordt de namiddag gevuld met De televisieroute, waarin reporter Ben Roelants op zoek gaat naar de leukste verhalen uit zestig jaar televisie. Komen voorbij: de Kapitein Zepposmolen, de bospoepersboom uit Van vlees en bloed, de set van Thuis, de IQ-kwis en Schipper naast Mathilde. In de vroege avond is er geen Dagelijkse kost, maar wel Jeroen Meus met Goed volk. De chef-kok trekt er naar Frans-Vlaanderen.

Na Het journaal van 19 uur trekt Tom Waes voor Reizen Waes naar Bangladesh, een van de armste en dichtstbevolkte landen ter wereld. Na Thuis op het gebruikelijke uur en een boodschap van Iedereen VRT over de gebeurtenissen die hebben geleid tot de staking, is het de beurt aan Philippe Geubels en Taboe. Daarin gaat hij op avontuur met holebi’s en sluit hij de aflevering af met een comedyvoorstelling over hen. De avond eindigt bij Eén met de allereerste aflevering van Witse.

Ook op Canvas zijn het herhalingen troef. Onder meer Thomas speelt het hard, waar presentator Thomas Vanderveken het pianoconcerto van Edvard Grieg moet spelen in de Bijloke in Gent. Later op de avond zijn er nog afleveringen van Kinderen van de kolonie en De kleedkamer, en de film King of the Belgians.

De radiozenders Radio 1, Radio 2, Klara, MNM en Stubru zullen de hele dag enkel muziek spelen, enkel onderbroken door korte nieuwsuitzendingen. Het aanbod van muziek zal op elke zender wel verschillend zijn.

Online zullen enkel korte nieuwsberichten verschijnen op de VRT NWS-site.

Staking

De staking is een gevolg van de grote onvrede binnen de openbare omroep over het ontslag van ceo Paul Lembrechts. Volgens de vakbonden en het personeelsfront Iedereen VRT is dit niet transparant en onterecht gebeurd. Ook de besparingen die aan de VRT worden opgelegd, leiden tot onvrede. Die zouden tegen 2024 immers oplopen tot 44 miljoen euro. 

In het nieuws