Foto: REUTERS

Uiterst rechtse Europese fractie vaart wel bij Brexit

De christendemocraten en uiterst rechts worden sterker in het Europees Parlement na het vertrek op 31 januari van de Britse Europarlementsleden.

Na het vertrek van de 73 Britse Europarlementsleden op 1 februari krimpt het aantal leden van het Europees Parlement van 751 naar 705 – na een herberekening komen er ook 27 nieuwe ­leden bij uit onder meer Spanje, ­Nederland en Italië. Het belangrijkste gevolg is dat ID, de uiterst rechtse fractie, groeit van 73 naar 76 leden en daardoor de op drie na grootste groep wordt ten koste van de Europese Groenen. Die verliezen ­zeven Europarlementsleden. Dat blijkt uit een projectie van de diensten van het Europees Parlement.

Uiterst rechtse Europese fractie vaart wel bij Brexit

ID krijgt daardoor meer spreektijd tijdens de plenaire vergadering en komt voortaan als vierde aan bod bij debatten. Behalve op een reeks vicevoorzitterschappen kan de fractie ook haar oog laten ­vallen op het voorzitterschap van de parlementaire commissies Visserij en vooral Juridische Zaken die vrijkomen. Of dat zal lukken, moet nog blijken, aangezien het cordon sanitaire door de grote fracties in het Europees Parlement overeind blijft.

Renew bloedt

Het zwaarst bloedt de liberale Renew-fractie, die elf zetels dreigt te verliezen, omdat de LibDems bij de Europese verkiezingen goed scoorden en nu het veld moeten ruimen. Maar voor de partij van Emmanuel Macron, La République en Marche, brengt de herschikking wel een beetje goed nieuws: doordat LREM er twee Europarlements­leden bij krijgt en het Rassemblement National maar één, wordt de partij van de Franse president even groot als de partij van Marine Le Pen.

De christendemocraten van de EVP versterken hun positie tegenover de tweede grootste fractie van de sociaaldemocraten. Maar het is niet uitgesloten dat de EVP straks de dertien Hongaren van Fidesz ziet vertrekken. Normaal beslist de EVP in februari of de partij van Viktor Orban lid kan blijven. De Hongaarse premier liet al uitschijnen dat hij mogelijk de partij verlaat.

In het nieuws