Foto: BELGA

Grote internetstoring bij gemeenten gedeeltelijk opgelost

Door een technisch probleem bij Belnet hadden een op drie Vlaamse steden en gemeenten dinsdag internetproblemen. In de regio's Brugge en Hasselt zijn de problemen door een tijdelijke oplossing van de baan.

‘Een op de drie gemeenten heeft netwerkproblemen’, meldde de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG) op Twitter. ‘Het gaat niet om hacking, wel om een technisch defect bij de provider.' Ondertussen zijn de problemen in de regio Brugge en Hasselt opgelost, via een tijdelijke oplossing. De provider is van plan om die nu ook te gebruiken in andere regio's. Door de storing zijn al de hele dag internetproblemen op hogescholen een steden en gemeenten in Vlaanderen. 

Ondertussen werkt het bedrijf aan een definitieve oplossing. 'Wanneer die komt, is niet duidelijk. We willen zo snel mogelijk alles oplossen want een tijdelijke oplossing houdt risico's in. Er kunnen dus nog problemen volgen', zegt een woordvoerder van Belnet.

1 op 3 gemeenten

In totaal waren tussen de 90 en 100 gemeenten in Limburg, West-Vlaanderen, Antwerpen en Vlaams-Brabant, of goed 1 op de 3 betrokken. De problemen situeerden zich vooral in Limburg, delen van Antwerpen, Vlaams-Brabant en het midden van West-Vlaanderen. Het gaat om de gebieden die vroeger onder het Infrax-netwerk vielen. Stadsdiensten kunnen door de internetproblemen hun dienstverlening niet garanderen. Zo heeft de gemeente Harelbeke problemen en ook de stadsdiensten van Kortrijk hebben geen internet. De gemeente Jabbeke, in West-Vlaanderen, laat weten dat haar dienstverlening verstoord is. Mensen kunnen wel ter plaatse terecht aan loketten en ze zijn ook telefonisch bereikbaar. Ook de scholen Howest, Vives en Kulak ervaren problemen, net als Fluvius.

Alle klanten werden intussen op de hoogte gebracht. Het bedrijf bevestigt dat het niet om hacking gaat, maar om een technisch probleem tijdens een upgrade.

Belnet biedt connectiviteit aan voor onderzoeksinstellingen, hogescholen en universiteiten en overheden. Particulieren ervaren dus geen hinder door deze storing.

De podcasts van De Standaard