Foto: AFP

Al 166 doden bij terreuraanval in Niger

Bij een aanval van vermoedelijke islamisten in Niger zijn de voorbije dagen 89 slachtoffers en 77 aanvallers gedood. De regering kondigde drie dagen van nationale rouw af.

Zwaarbewapende strijders vielen donderdag een legerpost aan bij Chinagodrar, aan de grens met Mali. De Nigerese strijdkrachten achtervolgden de aanvallers en kregen daarbij hulp van hun internationale partners, waaronder Franse strijdkrachten. Die laatsten leverden ook luchtsteun met gevechtsvliegtuigen, waardoor vermeden kon worden dat er nog meer slachtoffers vielen. De strijders vluchtten de grens over, zegt de regering.

In de landen van de Sahel zijn verschillende gewapende groeperingen actief. Enkele daarvan hebben aan terreurnetwerk Al-Qaeda of Islamitische Staat (IS) trouw gezworen. Issoufou Katambe, de Nigerese minister van Defensie, zei vrijdag dat het leger van het Afrikaanse land een nieuw offensief tegen de jihadi’s plant.

Die plegen steeds vaker dodelijke aanslagen. Zo vond een maand geleden een erg bloedige aanslag plaats bij de plaats Inates, vlakbij het nu getroffen Chinagodrar. Daarbij vielen 71 slachtoffers. Het afgelopen jaar vielen bij meerdere aanvallen in de regio bijna 400 doden.

Bron: BELGA

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden