Foto: Photo News

Schaduw trekt vrijdagavond over de maan: zwakke, gedeeltelijke maansverduistering op komst

Vrijdagavond vindt er een zwakke gedeeltelijke maansverduistering plaats. Daarbij lijkt het alsof er een soort schaduw over de maan trekt, maar de maan is nog wel zichtbaar. Volgens Meteovista zal de gedeeltelijke verduistering te zien zijn, omdat er vrijdagavond opklaringen worden verwacht.

Tijdens een maansverduistering beweegt de maan door de schaduw van de aarde. De aarde staat dan dus tussen de zon en de maan in.

Bij een totale maansverduistering kan direct zonlicht de maan niet bereiken. Rood zonlicht dat langs de aarde scheert en wordt afgebogen door de aardatmosfeer valt dan nog wel op de maan, die zo een rode gloed krijgt. Vorig jaar in januari beleefde ons land een totale maansverduistering. Bovendien was het een ‘supermaan’ en leek de maan groter dan normaal. De volgende totale maansverduistering die in België zichtbaar is, vindt plaats op 16 mei 2022 .

Nu vrijdagavond is er dus een zwakke gedeeltelijke maansverduistering. Het gaat meer specifiek om een 'gedeeltelijke penumbrale maansverduistering', waarbij de maan door de bijschaduw van aarde trekt. Die begint om 18.05 uur en eindigt om 22.15 uur. Het hoogtepunt van de verduistering vindt om 20.10 uur plaats. 

Wie de gedeeltelijke maansverduistering wil zien, heeft geluk. Vrijdagavond wordt er een mix van opklaringen en wolkenvelden verwacht. In de Ardennen komen wel veel wolken voor.

Bron: BELGA

De podcasts van De Standaard