Hyundai en Uber stellen 'vliegende auto' voor

Autofabrikant Hyundai werkt samen met Uber aan een vliegende luchttaxi.

Uber droomt al langer van luchttaxi’s die in grote steden kunnen worden ingezet. Hyundai is nu mee op de kar gesprongen. Op de technologiebeurs CES hebben de bedrijven het model S-A1 voorgesteld.

Het elektrische toestel zou verticaal kunnen opstijgen en landen en moet plaats bieden aan vier passagiers en een piloot. Het zou tot 300 km/ uur kunnen vliegen. Op een speciaal station, de HUB, kan het toestel landen en het zou daar binnen 7 minuten volledig opgeladen kunnen worden. Het bereik met een volle batterij zou zo’n honderd kilometer zijn.

Aanvankelijk heeft het toestel nog een piloot nodig. Maar op termijn moet de vliegende taxi autonoom kunnen vliegen.

Het concept is gelijkaardig met toestellen die ontworpen zijn door Boeing en een handvol andere bedrijven die samenwerken met Uber Elevate, de ‘vliegende afdeling’ van het bedrijf. De overeenkomst met Hyundai is bijzonder omdat de autobouwer bijzonder snel toestellen zou kunnen bouwen en op de markt brengen, zegt Eric Allison, het hoofd van Uber Elevate.

Uber heeft eerder aangekondigd dat dit jaar nog de eerste publieke demonstratie van een vliegende auto moet plaatsvinden. Vanaf 2023 moeten klanten een zitje kunnen boeken.

Bron: Bloomberg

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen