Foto: AFP

Spraakmakende ontsnapping van Ghosn begon 'met treinrit'

De voormalige topman van Nissan Carlos Ghosn begon zijn spraakmakende ontsnapping uit Japan met een rit in een kogeltrein. Dat meldt het Japanse nieuwsagentschap Kyodo op basis een bron die bij het onderzoek betrokken is.

Veiligheidscamera’s filmden hoe Ghosn zijn woning op 29 december rond 14.30 uur verliet. Enkele uren later arriveerde hij in het Shinagawa-station in Tokio. Daar nam hij volgens Kyodo een hogesnelheidstrein naar Osaka, in het gezelschap van meerdere mensen.

De internationale voortvluchtige zou dan met een taxi naar een hotel nabij de luchthaven van Osaka zijn gereden. Ghosn is vanaf dan niet meer te zien op de videobeelden, maar zijn twee handlangers verlieten het hotel omstreeks 22.30 uur met grote koffers. Rond 23 uur zou hij een privévlucht hebben genomen. Via Istanbul zou hij dan met een Frans paspoort in Libanon zijn aangekomen.

De exacte omstandigheden van zijn vlucht uit Japan blijven nog onduidelijk. Het parket onderzoekt samen met de politie hoe Ghosn de veiligheidsmaatregelen verschalkte, welke route hij volgde en wie hem heeft geholpen. Volgens Japan is het vertrek van Ghosn naar Libanon nergens geregistreerd.

The Wall Street Journal meldde dat Ghosn in een grote koffer voor audioapparatuur op een privéjet werd gesmokkeld. Bij privéjets moet de bagage niet verplicht gecontroleerd worden, zegt het ministerie van Transport aan AFP.

Huisarrest

De 65-jarige Ghosn slaagde erin om naar Libanon te vluchten terwijl hij onder huisarrest stond in afwachting van zijn proces. De ex-topman van Renault, Nissan en Mitsubishi werd in november 2018 opgepakt in Japan, op verdenking van fiscaal gesjoemel en persoonlijke verrijking. Sinds april was hij op borg vrij. Hij zegt Japan te hebben verlaten, omdat hij daar geen kans had om zich fatsoenlijk te verdedigen tegen de aanklachten.

Japan gaat nu zijn grenscontroles versterken, zegt de minister van Justitie. Het land heeft ook zijn uitlevering gevraagd. Deze week zou Ghosn zelf in de Libanese hoofdstad Beirut nog uitleg geven bij zijn onstapping.

Bron: Reuters

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden