• De zes Brusselse politiezones werkten onder één commando afgelopen nacht.

Brusselse burgemeester countert De Crem: ‘Fusie politiezones geen goed idee’

Het ‘doelgericht en krachtdadig optreden’ van de Brusselse politie afgelopen nacht, toont duidelijk aan dat de ‘feitelijke samenwerking tussen de zones het enige alternatief is,’ zo zei minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V). Maar burgemeester van Brussel Philippe Close (PS) is het er niet mee eens.

Voor het eerste werkten de zes Brusselse politiezones op Oudjaar onder een eengemaakt commando: de korpschef van zone Brussel-Hoofdstad/Elsene had de leiding. Er werden 211 mensen gearresteerd, dat zijn er een pak meer dan vorig jaar, toen er ook veel meer geweld was en brandweermannen werden aangevallen. Ontslagnemend minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid Pieter De Crem (CD&V) noemt de eenheid van commando dan ook een succes.

‘Afgelopen nacht is de noodzaak van eenheid van commando duidelijk aangetoond’, aldus de minister via zijn woordvoerder. ‘Er waren incidenten, zoals we verwacht hadden, maar de politie heeft snel, doelgericht en krachtdadig gereageerd. Zo zijn de fouten van vorig jaar vermeden. Door een verkeerde inschatting, een te trage en/of ongepaste reactie en een gebrek aan samenwerking is de situatie toen uit de hand gelopen en was er sprake van geweld tegen interventieploegen. Dat was deze keer niet het geval.’

Het signaal is duidelijk: niemand moet denken dat in Brussel straffeloosheid heerst, vult het kabinet-De Crem aan. ‘Dat idee werd vorig jaar wél geschapen, ook al zijn er achteraf verschillende aanhoudingen gebeurd nadat personen herkend werden op camerabeelden. Er zijn nog altijd 11 gerechtelijke onderzoeken hangende.’

Fusie

Dat er in Brussel samenlevingsproblemen ontstaan is logisch. Die zal de politie alleen niet oplossen, luidt het. ‘Maar we kunnen wel iets doen aan samenwerking. Meer nog: er is geen alternatief.’ Volgens De Crem is het belangrijk dat die samenwerking niet virtueel is, maar ook feitelijk het geval is. Spontaan komt dan de veelbesproken fusie tussen de zes Brusselse politiezones om de hoek loeren.

Maar de Brusselse burgemeester Philippe Close (PS) gaat niet mee in dat verhaal. 'De patiënt die prioritair behandeld moet worden is de federale politie. De federale regering heeft daarin niets geïnvesteerd en de federale politie is niet in staat om haar ondersteunende taak voor de politiezones ten volle op te nemen', zegt hij.

Close is tevreden over de 'uitstekende' samenwerking van de afgelopen nacht. Volgens de burgemeester ligt dat in de lijn met de wil van de Brusselse overheden om bij grote gebeurtenissen meer samen te werken. Een volgende stap in die samenwerking komt er wanneer de politiezone Brussel-Hoofdstad-Elsene deel zal nemen aan de gewestelijke dispatching.

Maar de fusie van de politiezones vindt Close geen goed idee. Hij wijst erop dat ook de korpschefs daar geen voorstander van zijn. 'Het is gemakkelijker om over anderen te praten dan over zichzelf. Er moeten eerst en vooral meer federale agenten komen om de steun aan de politiezones te garanderen', zegt de Brusselse burgemeester.

Regeringsonderhandelingen

De Vlaamse partijen, waaronder CD&V, zijn al jaren vragende partij voor een fusie. De voorbije legislaturen zijn verschillende wetsvoorstellen ingediend in het parlement. Maar in Franstalig België, en zeker in Brussel, stuit het voorstel steevast op verzet.

Toen De Crem aan de vooravond van de verkiezingen in mei zei dat de fusie ‘een breekpunt’ moest zijn in de regeringsonderhandelingen, reageerde Close ook toen als door een wesp gestoken.

Maar De Crem herhaalt zijn eis: ‘De fusie van de zes politiezones moet deel uitmaken van de federale onderhandelingen.’

Close liet nog weten de incidenten van afgelopen nacht in Brussel te betreuren, maar stelt vast dat het fenomeen zich zowat overal in Europa voordoet. Blijkbaar 'kan men zich niet meer amuseren zonder dingen te vernielen', zegt hij.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig

In het nieuws
Niet te missen