Brug over E313 rest van kerstvakantie afgesloten na vallende brokstukken op snelweg

Op de E313 moesten donderdagmiddag een tijdlang twee rijstroken worden afgesloten ter hoogte van Wommelgem, in de richting van Antwerpen. Aanleiding waren verschillende brokstukken die van de brug tussen Wijnegem en Wommelgem waren gevallen en op het wegdek waren beland. De brug blijft tot na de kerstvakantie afgesloten voor alle gemotoriseerde verkeer.

'Er vielen donderdagmiddag brokstukken van de brug aan de Wijnegemsteenweg op de snelweg, gelukkig zonder erg', verduidelijkt Johan Wonnink van politiezone MINOS. Volgens het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) gaat het om een versleten brug die al langer onder verscherpt toezicht staat en die gepland stond voor afbraak en vervanging in 2022.

'De brug zelf sluiten we voorlopig af voor alle gemotoriseerde verkeer om te vermijden dat trillingen daarvan nog meer schade zouden veroorzaken. Dat zal al zeker de rest van de kerstvakantie het geval blijven', aldus Jef Schoenmaekers van AWV.

De rechterrijstrook en de busstrook van de snelweg werden enkele uren afgesloten, zodat eventuele andere loszittende stukken beton aan de brug kunnen worden verwijderd. Het incident zorgde in de richting Antwerpen voor een lange file. Ondertussen is de E313 weer vrijgegeven tot vanavond 21u. Vannacht volgt er een uitgebreidere inspectie.

Industriezone

Het incident heeft echter ook gevolgen voor de inwoners van Wommelgem, en voor het zwaar verkeer dat richting industriezone rond de Nijverheidsstraat wil. De brug tussen Wijnegem en Wommelgem is een belangrijke schakel voor zwaar vervoer.

In de omgeving is nu al een omleiding via de Uilenbaan actief, omdat er op de kruising van de Ternesselei met de Nijverheidsstraat en Van Tichelenlei een nieuwe rotonde wordt aangelegd, die pas in de tweede helft van maart zal klaar zijn. 'We bekijken welke omleiding mogelijk is en welke omleiding voor het minste hinder zal zorgen', aldus Wonnink. 'Mogelijk zal het zwaar verkeer wel tijdelijk door het centrum van Wommelgem moeten.'

De brug werd al extra in de gaten gehouden omdat ze oud en stilaan versleten was. 'Dat heeft het incident echter jammer genoeg niet kunnen voorkomen', zegt Schoenmaekers. Sowieso zou ze in 2022 worden afgebroken en vervangen door een nieuw exemplaar, maar of dat nu al vroeger kan en zal worden ingepland, is nog niet duidelijk.

Bron: eigen berichtgeving, Belga

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden