Foto: Belga

Vlaamse regering keurt vervangende eindtermen steinerscholen af

De Vlaamse regering heeft de vervangende eindtermen afgekeurd die twee steinerscholen zelf hadden opgesteld. De Federatie Steinerscholen betreurt die beslissing. ‘De grondwettelijke vrijheid van onderwijs wordt hierdoor geschaad.’

De schoolbesturen van twee middelbare steinerscholen hadden eind augustus een afwijking aangevraagd op de eind­termen van de eerste graad secundair onderwijs, die op 2 september van kracht werden.

De Vlaamse Overheid voorziet die mogelijkheid. De school­besturen moeten dan wel motiveren waarom de eindtermen onvoldoende ruimte laten voor hun ­eigen pedagogische project. Ze moeten ook vervangende eind­termen voorstellen.

Die alternatieve eindtermen die de steinerscholen indienden, werden door de Vlaamse regering echter verwerpen. ‘Nu de Vlaamse regering ons alternatief niet heeft aanvaard, ontstaat het probleem dat het pedagogisch project van de steinerscholen, waar trouwens steeds méér ouders voor kiezen, onder grote druk komt te staan’, melden de Federatie Steinerscholen en de betrokken Middelbare Steinerschool Vlaanderen en de Hiberniaschool vrijdagavond in een persbericht.

‘Alle criteria nageleefd’

‘We zullen ons zeker tot minister Weyts wenden om te bekijken op welke manier er een oplossing kan worden gevonden’, klinkt het verder. ‘Want door deze beslissing wordt de grondwettelijke vrijheid van onderwijs geschaad.’

Het is vooralsnog onduidelijk waarom de Vlaamse regering de alternatieve eindtermen heeft verworpen. De steinerscholen zelf menen dat ze alle voorgeschreven criteria hebben nageleefd. ‘Vooraleer verdere stappen te ondernemen, willen we eerst kennis proberen te nemen van de argumentatie van de commissies die onze aanvraag hebben onderzocht en beoordeeld’, besluiten de steinerscholen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen