Vijftigtal gewonden bij politieoptreden tijdens 'Clásico'

In de marge van de Clásico tussen FC Barcelona en Real Madrid zijn woensdagavond een vijftigtal gewonden gevallen bij een charge van de politie op de honderden separatisten die een barricade in brand hadden gestoken.

Zo'n 46 personen hadden verzorging nodig en acht onder hen moesten overgebracht worden naar het ziekenhuis.

De clash tussen de separatisten en de ordediensten vond plaats in een van de straten nabij Camp Nou, het stadion van Barcelona. Het merendeel van de manifestanten droeg maskers. Zij bekogelden de agenten met stenen en flessen. Vijf manifestanten werden opgepakt, meldde een woordvoerder van de politie.

Duizenden aanhangers van de Catalaanse separatistische beweging manifesteerden voor de Spaanse voetbalklassieker tussen FC Barcelona en Real Madrid voor onafhankelijkheid. De politie schat dat er zich woensdagnamiddag minstens vijfduizend betogers verzamelden op het Pius XII-plein, op zeshonderd meter van Camp Nou.

De betogers zwaaiden met rood-geel gestreepte Catalaanse vlaggen en riepen ‘vrijheid’ (voor de politici en activisten die in de cel zitten omdat ze tegen de grondwet in een referendum organiseerden, nvdr), ‘zelfbeschikking’ en ‘onafhankelijkheid’. Ook op andere plaatsen in de stad was er protest.

Tsunami Democratic, een organisatie die in augustus is opgericht, en van wie de initiatiefnemers anoniem zijn, riep op tot het protest bij de ‘Clásico’. Op Twitter deelde de organisatie mee dat ze de wedstrijd niet wil verstoren. Toch wil ze ook in het stadion protestacties houden en onder meer plastic balletjes het veld op gooien.

Er werden meer dan vierduizend politieagenten ingezet om de orde te handhaven. 

Wegens het protest verbleven beide teams voor het eerst voor een ‘Clásico’ in hetzelfde hotel. Luxehotel Sofía ligt vijfhonderd meter van het stadion en binnen een veiligheidszone van de politie. De klassieker in deze heenronde had eigenlijk op 26 oktober moeten plaatsvinden. Maar na politieke en sociale oproer in Catalonië, als gevolg van een beslissing van het gerecht over negen Catalaanse leider, werd de wedstrijd uitgesteld.

De wedstrijd eindigde op een 0-0 gelijkspel. De rust keerde weer toen de menigte Nou Camp begon te verlaten

Bron: BELGA
In het nieuws