Foto: BELGA

Dader die hakenkruisen tekende vrij onder strikte voorwaarden

De man die in het Oost-Vlaamse Denderleeuw hakenkruisen aanbracht op onder meer woningen, is opgepakt door de lokale politie. De onderzoeksrechter liet de 61-jarige man vrij onder strikte voorwaarden. Dat bevestigt de Dendermondse afdeling van het parket Oost-Vlaanderen.

In Denderleeuw werden vorige week twee keer hakenkruisen aangebracht. De eerste feiten werden dinsdagmorgen vastgesteld in de Hoogstraat in deelgemeente Iddergem. Het ging toen om omgekeerde hakenkruisen op de gevels van drie woningen en op twee auto’s. Buurtbewoners hadden de lokale politie verwittigd, die een buurtonderzoek voerde om de mogelijke daders te identificeren. In de nacht van donderdag op vrijdag werd hakenkruisen aangebracht op één van de woningen, die net schoongemaakt was. Ook een woning in de Parochiestraat werd gevandaliseerd, en een broodautomaat.

Vrij onder voorwaarden

De dader werd opgepakt, meldt het parket. ‘Na intensief onderzoek door de rechercheurs van politiezone Haaltert/Denderleeuw kon een verdachte geïdentificeerd worden. De verdachte, een 61-jarige man uit Denderleeuw, werd in opdracht van het parket gearresteerd. Bij een huiszoeking in de woning van de verdachte werden bezwarende elementen gevonden.’ De man legde bekentenissen af. Hij werd voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Dendermonde, die hem vrijliet onder strikte voorwaarden.

Dader die hakenkruisen tekende vrij onder strikte voorwaarden
Er werden meerdere huizen beklad. Foto: BELGA

Het gemeentebestuur van Denderleeuw had eerder opgeroepen om de polarisering te stoppen. ‘We willen als gemeentebestuur een krachtig signaal geven. De feiten zijn geïnspireerd door haat en we kunnen dat totaal niet aanvaarden. We merken dat bepaalde groepen proberen te polariseren in onze gemeente en dat is mogelijk een resultaat daarvan’, zei burgemeester Jo Fonck.

Bron: BELGA

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen