Belgische exoplaneet heet voortaan Eburonia

Belgen mochten online een naam kiezen voor de ster HD 49674 en zijn exoplaneet HD 49674 b. ‘Schelde’ haalde het niet.

Om te vieren dat de Internationale Astronomische Unie (IAU) honderd jaar bestaat, kreeg elk land in de wereld een exoplaneet en een ster toegewezen, met de vraag daarvoor namen te bedenken.

Aan de Belgische stemming namen 1.300 mensen deel. De exoplaneet op ruim 130 miljoen lichtjaar hiervandaan heet voortaan Eburonia. De Belgische ster kreeg de naam Nervia. De namen zijn afgeleid van de Nerviërs en de Eburonen, twee Keltische stammen die hier woonden.

Er waren ook andere kanshebbers. Uit zevenhonderd publiekssuggesties die waren binnengelopen, had een selectiecomité vier setjes kandidaat-namen geselecteerd. Naast Nervia en Eburonia waren ook Saxofoon-Tenor, Maas-Schelde en Diversity-Natura een optie.

Zichtbaar

De ster en haar planeet liggen in het sterrenbeeld Voerman.

De exoplaneet HD 49674 b werd ontdekt in 2002. Deze gasreus is tien keer lichter dan Jupiter en draait om haar moederster op een relatief korte afstand, slechts 6 procent van de afstand tussen de aarde en de zon.

Waarom ons land deze combinatie van exoplaneet en ster toegewezen kreeg? Omdat deze ster zichtbaar is vanuit ons land en omdat ze ook helder genoeg is om met een kleine telescoop te zien. Andere landen kregen andere sterren toegewezen die op hun beurt goed zichtbaar zijn vanuit dat land.

Nederland

In Nederland is voor ‘Nachtwacht en sterrennacht’ gekozen, naar de schilderijen van Rembrandt en Van Gogh.

De podcasts van De Standaard