
Aalst voert beperking voor vrachtwagens in na dodelijk ongeval Celio (11)
In Aalst beslist het stadsbestuur om een tonnagebeperking in te voeren na een dodelijk ongeval met een elfjarige scholier. Ook voor de bedrijven is dit beter, zegt bevoegd schepen Jean-Jacques De Gucht (Open VLD).
Op werkdagen zullen tussen 7.30 en 8.30 uur en tussen 15.30 en 16.45 uur geen vrachtwagens van meer dan 3,5 ton worden toegelaten in het stadscentrum. Op woensdagen geldt het verbod van 12 tot 13 uur.
Een tonnagebeperking die in het mobiliteitsplan van schepen Jean-Jacques De Gucht (Open VLD) was voorzien, wordt met de beslissing van het schepencollege versneld ingevoerd. Eind januari komt de beslissing op de gemeenteraad.
Het verbod gaat dus pas daarna in. Intussen bereidt Aalst de plaatsing van de nodige verkeersborden voor en wordt contact gelegd met GPS-leveranciers of apps zoals Waze - zodat ook zij weten dat zwaar vervoer niet toegelaten is in de stad op bepaalde uren van de dag.
Realpolitik
Vorige week woensdag omstreeks 8 uur ’s ochtends sloeg het noodlot toe aan de parking van zetmeel- en glucoseproducent Tereos Syral in hartje Aalst. Op weg naar school belandde de elfjarige Celio er onder de wielen van een vrachtwagen die de parking van Tereos op draaide. Zijn broer en zus konden net op tijd wegspringen, hijzelf overleefde de klap niet.
N-VA-burgemeester Christoph D’Haese kwam snel onder vuur te liggen omdat hij de verkeersveiligheid ‘niet verzoenbaar met het economisch verkeer’ noemde. ‘Ik ben op dat vlak een Realpolitiker’, zei burgemeester D’Haese. Dat betekende zo veel als niets doen.
Schepen De Gucht zegt nu dat die opmerking wat uit verband is gerukt. Op Radio 1 zei hij: 'Voor de burgemeester en voor de schepenen is verkeersveiligheid altijd de eerste prioriteit geweest. We zijn een schoolstad die veel kinderen aantrekt ook van buiten Aalst. We moeten ervoor zorgen dat zij zich veilig in de stad kunnen verplaatsen.'
Volgens De Gucht heeft het bedrijf Tereos Syral begrip voor de maatregel. 'Dit verbod geldt op momenten dat het sowieso heel druk is in de stad en dus heel moeilijk om rond te rijden. Natuurlijk vergt dit een aanpassing van het bedrijf omdat het de tijdstippen van afhalen en uitrijden moet herbekijken. Maar Tereos stelt zich constructief op en de chauffeurs zijn tevreden. Zij willen dit zelf natuurlijk geen tweede keer meemaken.'
Schepen de Gucht betwist trouwens dat er eerst een dodelijk ongeval nodig was voordat Aalst deze maatregel wou nemen. 'We zijn al maanden bezig met een mobiliteitsplan. Dit was er een onderdeel van. Het wordt alleen sneller ingevoerd.'