Zorg

Hoe duur zijn de ziekenhuizen
in uw buurt?

16 december 2019red

De ereloonsupplementen in ziekenhuizen zijn in 2018 voor het zoveelste jaar op rij gestegen. Gemiddeld betaal je in een eenpersoonskamer zes keer meer dan in een kamer voor twee of meer. Toch moet je ook in meerpersoonskamers uitkijken: bijbetalen voor de tv of koelkast in de kamer is geen uitzondering meer.

Wie de pijn van de ziekenhuisfactuur wil verzachten, denkt vooraf maar beter twee keer na. Het prijskaartje voor dezelfde ingreep verschilt niet alleen van het ene ziekenhuis tot het andere, maar hangt ook af van het gekozen kamertype. Dat blijkt uit de 15de editie van de ziekenhuisbarometer van de Christelijke Mutualiteit, met ruim 4,5 miljoen leden ’s lands grootste ziekenfonds.

Verblijf je als patiënt op eigen verzoek in een eenpersoonskamer, dan betaal je gemiddeld zes keer meer dan op een twee- of meerpersoonskamer. In daghospitalisatie is het prijsverschil nog meer uitgesproken: dan betaal je al gauw acht tot vijftien keer meer. Voor dezelfde ingreep.

Bovendien swingen ook de supplementen steeds meer de pan uit. De prijsverschillen tussen de verschillende ziekenhuizen zijn zo groot dat de CM interactieve kaarten maakten om duidelijk te maken wat waar het meest en het minst kost.

Natuurlijke bevalling (klassieke opname)

Meniscusverwijdering knie (chirurgische daghospitalisatie)

Heupprothese (klassieke opname)

Verwijderen galblaas (klassieke opname)

Cataractingreep (chirurgische daghospitalisatie)

Ook in tweepersoonskamer tel je best vooraf je centen

Voor eenzelfde ingreep betaal je in het ene ziekenhuis 27 keer meer dan in het andere. Dat blijkt uit de Ziekenhuisbarometer van de CM.
Lees het volledige artikel >