Foto: EPA-EFE

VN-topman Guterres: 'teleurgesteld over resultaten klimaattop'

De onderhandelaars op de klimaatconferentie in Madrid hebben met twee dagen vertraging een akkoord bereikt. De slottekst is vaag, heikele kwesties worden doorgeschoven. NGO's, maar ook de topman van de Verenigde Naties, zijn teleurgesteld.

‘Het is hard en moeilijk, maar het is het waard. Ik heb jullie nodig, maar ook de mensen in onze landen hebben jullie nodig’, had de Chileense minister van Milieu Carolina Schmidt kort na middernacht nog gezegd op de VN-klimaatconferentie in Madrid. Ze riep op tot flexibiliteit voor een ambitieus resultaat.

Haar woorden mochten niet baten. De slotverklaring waar de conferentie uiteindelijk toe leidde, is vooral bijzonder vaag. Enkele van de meest heikele kwesties - zoals concrete nieuwe doelstellingen om de CO2-uitstoot te beperken - worden doorgeschoven naar de VN-klimaattop in Glasgow, volgend jaar.

De meest ambitieuze partijen aan tafel, zoals de Europese Unie, wilden in de slottekst opnemen dat alle landen hun klimaatplannen moeten aanpassen en ambitieuzer moeten maken. Maar in de finale tekst staat alleen dat landen 'hun best moeten doen' om minder broeikasgassen uit te stoten en dat ze hun ambities 'zo veel mogelijk' moeten aanscherpen.

'Best doen volstaat niet'

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Antonio Guterres, zegt op Twitter dat hij 'teleurgesteld is over de resultaten' van de klimaattop. 'De internationale gemeenschap mist een belangrijke kans om verhoogde ambitie te tonen in de aanpak van de klimaatcrisis', schrijft hij.

Ook NGO's zijn zeer teleurgesteld over de slotverklaring. Het Wereldnatuurfonds (WWF) betreurt dat de grote uitstoters, zoals de VS, China, India, Japan, Brazilië en Saoedi-Arabië, 'hun verantwoordelijkheid ontkennen'. 'Ze blokkeerden de voortgang in Madrid', zegt WWF. 

'De landen zullen hun posities, die steeds meer in strijd zijn met de wetenschap en de publieke opinie, moeten rechtvaardigen tegenover de honderdduizenden jonge mensen die de voorbije maanden op straat kwamen, tegenover de vele mensen die vandaag al lijden onder de klimaatverandering, en tegenover hun eigen bevolking', zegt WWF in een communiqué.

Regels voor de oprichting van een koolstofmarkt - waarop landen die te veel uitstoten krediet kunnen kopen bij landen die minder uitstoten - kwamen er niet. Ook over een schadevergoeding voor ontwikkelingslanden die nu al schade ondervinden van de klimaatopwarming, werd geen akkoord bereikt.

Langste klimaattop in de geschiedenis

De klimaattop van de Verenigde Naties was op 2 december van start gegaan en had vrijdag afgelopen moeten zijn. Maar net als bij vele voorgaande klimaatconferenties, zijn verlengingen nodig om tot een akkoord te komen. Voorzitter Chili moest gisteren een tweede verklaring opstellen, nadat het eerste ontwerp werd afgeketst wegens ‘niet ambitieus genoeg’.

De COP25-top van Madrid heeft nu het record van langste VN-klimaattop in de geschiedenis.

Een pijnpunt was onder meer de invulling van artikel 6 van het klimaatakkoord van Parijs, dat werd afgesloten in 2015. Dat punt voorziet de invoering van marktmechanismen voor de handel in emissies. Op de COP24-top, een jaar geleden in het Poolse Katowice, konden al geen afspraken gemaakt worden voor dergelijke globale koolstofmarkten.

Obstakels

Ook over de klimaatambities zijn de meningen verdeeld. Verschillende partijen, de Europese Unie en de kwetsbare landen op kop, willen een duidelijke oproep voor een verhoging van de doelstellingen voor uitstootreductie van broeikasgassen in 2020. Maar andere landen staan hier dan weer op de rem.

Tijdens de top moeten de laatste obstakels voor het klimaatakkoord van Parijs worden weggenomen. Dan kan het akkoord op 1 januari 2021 daadwerkelijk beginnen met de eerste cyclus van vijf jaar, waarin de bijna tweehonderd deelnemende landen zullen uitvoeren wat ze beloofd hebben.

Bron: BBC, VRT, Belga
In het nieuws