Foto: BELGA

Rousseau mag als SP.A-voorzitter in parlement blijven

SP.A-voorzitter Conner Rousseau mag blijven zetelen in het Vlaams Parlement. Hij kreeg daarvoor de steun van ruim 55 procent van de SP.A-leden.

Rousseau wordt als fractieleider wel opgevolgd door de 35-jarige Hannelore Goeman uit Brussel, zo is beslist op het partijcongres in Brussel.

In principe hanteert SP.A een cumulverbod. Voor de jonge voorzitter, die pas sinds de voorbije verkiezingen in het Vlaams Parlement zetelt, werd een uitzondering aangevraagd. De voltallige fractie steunde de aanvraag. De parlementsleden wezen erop dat de cumul in eerste instantie voor burgemeesters was bedoeld.

Rousseau liet eerder al weten dat hij ondanks de cumul geen dubbel loon zal ontvangen. ‘Uiteraard aanvaard ik maar één wedde’, zegt hij.

Eén stem

Rousseau gaf in zijn maidenspeech op het partijcongres aan dat hij de leden voortaan een pak nauwer wil betrekken bij de interne besluitvorming. 'Elk lid één stem', beloofde hij. Tegelijk waarschuwde hij de leden ook: van zodra het bord is ingekleurd, moet iedereen zich er aan houden. 'Het zal de komende jaren allemaal samen zijn, of het zal gedaan zijn.'

'Wie we in het vervolg naar de Senaat sturen, of als we over een gevoelig thema een standpunt moeten innemen, dat gaan we niet meer bepalen in een kleine vergaderzaal. Vanaf nu gaan jullie dat bepalen', aldus Rousseau, die meer dan eens de handen op elkaar kreeg.
Stil werd het dan weer even toen Rousseau krantenkoppen van de voorbije jaren op een scherm liet projecteren - krantenkoppen over interne ruzies bij SP.A. 'Pijnlijk hè. Maar dat willen we dus niet meer. Nooit meer.'

Bron: BELGA
In het nieuws