Foto: Denise Van den Broeck

Maar 28 procent personeel Vlaamse gevangenissen daagt op

De staking in de gevangenissen, die woensdagavond om 22.00 uur begon, wordt goed opgevolgd. Voor de ochtendshift is in Vlaanderen maar 27,69 procent van het personeel opgedaagd, zo blijkt uit cijfers van de FOD Justitie.

Afgelopen nacht zijn 37 politieagenten naar de gevangenissen gestuurd om bij te springen, ‘s ochtends waren dat er 58. Vooral in de gevangenissen van Brugge (19,10 procent), Hasselt (17,24 procent), Leuven Centraal (14,71 procent), Merksplas (20,63 procent) en Sint-Gillis (12,82 procent) kwamen weinig personeelsleden opdagen.

De twee grootste vakbonden, ACV en ACOD, zijn misnoegd dat de regering-Michel ‘voortdurend heeft gesnoeid in de werkings- en personeelsbudgetten van het gevangeniswezen’. Ze wijzen op aanhoudende problemen, zoals het personeelstekort, de overbevolking, gebrekkige infrastructuur en de minimale dienstverlening die Geens wil invoeren in de gevangenissen. Ze willen alvast een ‘duidelijk signaal’ geven aan de volgende federale regering.

Het VSOA staakt niet mee. De timing is volgens de liberale vakbond niet opportuun, omdat een regering in lopende zaken geen extra middelen kan vrijmaken. De ACOD vindt de staking daarentegen een ‘duidelijk signaal’ voor de volgende federale regering.

In de Vlaamse gevangenissen loopt de staking donderdag om 22.00 uur af, aan Franstalige kant kan ze tot vrijdagochtend om 6.00 uur duren.

Duiding bij de overbevolking in de gevangenissen vindt u hier.

Bron: BELGA

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen