Foto: Photo News

Brussel pompt 300.000 euro extra in cultuur ‘ter compensatie van Vlaamse besparingen’

De stad Brussel heeft beslist 300.000 euro extra te investeren in de culturele sector via de nieuwe projectoproep Kangouroe BXL en een verhoging van het budget. Volgens burgemeester Close maakt hij zo de Vlaamse cultuurbesparingen goed.

De investering werd dinsdag aangekondigd door Brussels burgemeester Philippe Close (PS), Brussels schepen van Cultuur Delphine Houba (PS) en Brussels schepen van Nederlandstalige Aangelegenheden Ans Persoons (One.Brussels).

De nieuwe projectoproep Kangouroe BXL omvat een totale investering van 200.000 euro en loopt van 16 december tot 20 februari 2020. Ze is specifiek gericht op cultuurprojecten van jonge kunstenaars met een meertalig en typisch Brussels karakter. De projecten maken kans op een subsidie tot 25.000 euro en moeten helpen om de weggevallen Vlaamse projectsubsidies op te vangen. De Vlaamse minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA) kondigde vorige maand aan dat op de projectsubsidies 60 procent bespaard wordt.

Van een compensatie wil de Brusselse burgervader en zijn schepenen evenwel niet spreken. ‘We willen startende projecten van bij de kiem omarmen, en ze ondersteunen naar de doorbraak. Het is een duidelijk signaal dat de stad Brussel cultuur en creatie belangrijk vindt en dit ziet als een motor van persoonlijke ontwikkeling en sociale cohesie’, klinkt het.

Een andere bijkomende investering is de verhoging van de convenant met de kleinere cultuurhuizen zoals Beursschouwburg, Globe Aroma, Circus Zonder Handen of Bronks Brussel van 300.000 naar 400.000 euro. De jaarlijkse investering van 1 miljoen euro in de KVS blijft behouden. Daarnaast krijgt de KVS ook nog investeringssubsidies die elk jaar verschillen, afhankelijk van de werken die worden uitgevoerd.

Bron: BELGA
In het nieuws