Foto: belga

Marghem betreurt de beperktere ambitie van Vlaams klimaatplan

Federaal minister van Energie Marie Christine Marghem (MR) is tevreden dat nu ook Vlaanderen een eigen klimaatplan heeft. Ze betreurt evenwel dat de ambities wat beperkt zijn.

De Vlaamse regering presenteerde maandag - drie dagen later dan verwacht - een energie- en klimaatplan waarmee ze tegen 2030 de uitstoot van broeikasgassen met 32,6 procent wil reduceren. Dat is minder ambitieus dan wat de Europese Unie van ons eist, een minimale vermindering van 35 procent.

De Vlaamse regering ontkent dat niet, maar wijst erop dat er in 10 jaar tijd veel kan gebeuren en rekent met name op nieuwe technologische evoluties (meer elektrische auto’s, warmtepompen...) waardoor de uitstoot van broeikasgassen nog meer vermindert.

Federaal minister van Energie Marie Christine Marghem (MR) is alvast tevreden dat nu ook Vlaanderen een eigen klimaatplan heeft.

Tegelijkertijd merkt ze dat Vlaanderen niet verder komt dan een uitstootreductie van 32,6 procent. ‘Wallonië belooft in zijn klimaatplan een reductie van 37 procent en Brussel heeft het over 40 procent. Ik denk dat Vlaanderen daarom vindt dat het zijn ambitieniveau kan beperken tot 32,6 procent,’ zei ze daarover aan de VRT.

‘Ik kan alleen maar vaststellen dat het minder is dan 35 procent en ik kan dat ook alleen maar betreuren.’

Maar ‘met de federale en regionale klimaatplannen kan België zich wel al in slagorde opstellen op de VN-klimaattop in Madrid’, zei Marghem eerder aan het persbureau belga.

Het nationale klimaatplan wordt op 18 december besproken op het Overlegcomité waar de gewesten overleggen samen met de federale regering.

Bron: Belga N

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen