800.000 betogers trokken vreedzaam door de straten in Hongkong

In Hongkong zijn zondag volgens de organisatoren zo'n 800.000 mensen op straat gekomen, precies zes maanden nadat de protestbeweging begin juni ontstond. De betoging van zondag -omgedoopt in Human Rights Day- was de grootste in lange tijd. De demonstranten blijven aandringen op meer democratie in de stadstaat.

De rally, georganiseerd door het Civil Human Rights Front, trok van Victoria Park naar Central. Het was de eerste keer in maanden dat de regering toestemming had gegeven om dit parcours af te leggen. De meeste betogers gingen in het zwart gekleed en droegen pancartes of buitenlandse vlaggen. De betoging van zondag was ook de eerste sinds het pro-democratiekamp eind vorige maand een belangrijke overwinning boekte bij de districtsverkiezingen in Hongkong.

De ordediensten waren op hun hoede. Er waren zo'n 4.000 agenten aanwezig en in de zijstraten stond het waterkanon opgesteld. Op voorhand werden nog elf mensen opgepakt en ook wapens in beslag genomen, uit vrees voor rellen. Maar al bij al verliep de betoging zondag relatief rustig, zoals ook de organisatie had gevraagd. Enkel in de buurt van Causeway Bay, waar de manifestatie startte, en aan het eindpunt waren er spanningen. Sommige betogers weken van de route af. Volgens de politie werden er ook vernielingen aangericht aan banken en winkels.

Precies zes maanden geleden ontstonden de eerste protesten in Hongkong, nadat de regering een wet wilde goedkeuren die meer inmenging door China toeliet. De wet is ingetrokken, maar de protestbeweging vraagt intussen meer democratie en een onafhankelijk onderzoek naar het politiegeweld bij vorige manifestaties. De aanhoudende protesten plagen de economie van de eilandengroep en zetten de internationale relaties met China onder druk. 

Sinds de teruggave van de vroegere Britse kolonie aan China in 1997 wordt de stadstaat geleid door Peking onder het motto ‘een land, twee systemen’. De zeven miljoen Hongkongers hebben, anders dan de bevolking in de Volksrepubliek China, veel meer rechten en vrijheden. Maar ze vrezen dat die in de toekomst geleidelijk zullen afnemen.

Bron: BELGA
In het nieuws
Niet te missen