Foto: Bart Dewaele

Hevig weer: nummer 1722 geactiveerd voor storm en overlast

De federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken activeert tijdelijk het nummer 1722 voor schade door storm en wateroverlast. Eerder had het Koninklijk Meteorologisch Instituut van België (KMI) code geel aangekondigd voor fors toenemende wind.


Zondagavond en -nacht kunnen er rukwinden voordoen tot 80 kilometer per uur. Ook maandag zijn dergelijke rukwinden mogelijk, aan de zee kunnen die zelfs oplopen tot 85 à 90 kilometer per uur. Plaatselijk is er daardoor overlast of schade mogelijk.

Om die reden werd het nummer 1722 geactiveerd. Dat kan opgebeld worden voor niet-dringende hulp van de brandweer wanneer er geen risico is op levensgevaar. De bedoeling van het nummer 1722 is om de noodcentrales 112 niet te overbelasten en personen die in levensgevaar zijn niet te laten wachten.

Het wordt zondagnacht wisselend tot zwaarbewolkt bij minima van 2 tot 8 graden. De zuidwestenwind waait vrij krachtig tot krachtig met pieken tot 75 km/u of eventueel meer tijdens een hevige bui.

Maandag wordt een wisselvallige en vrij onstuimige dag met perioden van regen overgaand in buien, eventueel met korrelhagel en ‘s avonds kans op winterse neerslag op de Ardense hoogten. Een donderslag is niet uitgesloten. De maxima liggen tussen 3 graden in Hoog­-België en 9 graden aan zee.

Dinsdagochtend wordt het koud met negatieve temperaturen in het zuiden van het land en tijdelijk droog. Geleidelijk wordt het zachter aan de voorzijde van een storing die ons op het einde van de namiddag bereikt. Woensdag trekt een regenzone door het land, gevolgd door buien. Maxima tussen 4 en 9 graden, en opnieuw veel wind.

Bron: BELGA
In het nieuws