Foto: AFP

Biden heeft aandacht van de sociale media beet, Warrens populariteit zakt naar dieptepunt

Democratische kiezers lijken steeds meer onbeslist over de ideale tegenstander voor president Trump. Dat blijkt uit een recente opiniepeiling van Reuters/Ipsos.

De poll vond afgelopen woensdag en donderdag plaats. Vergeleken met een gelijkaardige peiling op 20 en 22 november verliezen alle topkandidaten aan populariteit. De steun aan senator Bernie Sanders nam met drie procentpunten af. Sanders krijgt nu 14% van de Democratische kiezers achter zich. Pete Buttigieg, de burgemeester van South Bend, Indiana, moet het momenteel met 6% van de kiezerssteun stellen (1 procentpunt lager dan in de vorige poll). 

Kritiek op Warrens gezondheidsuitgaven

De steun aan Elisabeth Warren zakte met 2 procentpunten, tot 9%. Dat is de slechtste score voor de senator uit Massachusetts sinds augustus.

Warren blijft nog steeds een populaire kandidate, maar ze verloor kiezers nadat haar Democratische rivalen haar hervorming van het gezondheidssysteem bekritiseerden. Warren wil de overheidsgefinancierde gezondheidszorg uitbreiden naar alle Amerikanen. Een plan dat als te prijzig wordt gezien door de andere kandidaten.

Online buzz voor Biden

Ook voormalig vice-president Joe Biden moest aan populariteit inbinden. Hij verloor 2 procentpunten aan steun (nu 19%), maar hij had de voorbije dagen wel eindelijk zijn online aandacht beet. De combinatie van twee veelzeggende video's creëerde een digitale buzz. Een zegen voor Biden, wiens campagne tot nog toe vooral traditionele, oudere Democratische kiezers aanspreekt.

Eerst postte Bidens campagneteam een video op Twitter die suggereert dat Trump voor andere wereldleiders een ‘lachertje’ is. De clip bevat beelden van Donald Trump tijdens wereldwijde ontmoetingen en evenementen. De compilatie suggereert dat andere wereldleiders de Amerikaanse president gewoon uitlachen. 'De wereld lacht met president Trump’, schreef team-Biden erbij.

Onbeslistheid

Algemeen tonen de resultaten van de recente poll dat er een zekere onbeslistheid door het Democratische kiespubliek waait. 31% weet vandaag niet voor wie te kiezen als Democratische presidentskandidaat.

Bron: Reuters
In het nieuws