Ruzie tussen minister Dalle en Vlaams Belang over diversiteitsquota VRT

Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) tilde zwaar aan een opmerking van Klaas Slootmans (Vlaams Belang) die het had over ‘belachelijke diversiteitsquota’.

De woordenwisseling gebeurde vandaag, donderdag, in de commissie Media in het Vlaams Parlement. In die commissie zijn de beleidsplannen van minister Dalle besproken. Vlaams Belang-Parlementslid Klaas Slootmans stelde dat de ‘belachelijke diversiteitsquota’ bij de VRT geschrapt moeten worden, onder meer omdat ze een impact hebben op de kwaliteit van de programma’s. ‘U (minister Dalle, red.) moet daar mevrouw (Phara) De Aguirre maar eens over vatten. Zij zal u in geuren en kleuren vertellen hoe belachelijk die quota zijn en wat voor een verregaande repercussies die hebben voor de kwaliteit van de VRT-programma’s’, aldus Slootmans.

Minister Dalle tilde bijzonder zwaar aan die uitspraak. ‘U zegt dat diversiteit in het personeelsbeleid van de VRT een negatieve impact heeft op de programma’s. Dat pik ik dus niet. Dat soort uitspraken, dat gaat niet. U moet dat terugnemen of preciseren’, reageerde Dalle scherp.

De Zevende Dag

Slootmans reageerde wat verbaasd op de uitval van de minister en verduidelijkte dat hij doelde op een concreet geval waarbij Ihsane Chioua Lekhli omwille van haar migratieachtergrond voorrang zou hebben gekregen op Phara de Aguirre om De Zevende Dag te presenteren. ‘Mevrouw Lekhli heeft voorrang gekregen op mevrouw De Aguirre hoewel mevrouw De Aguirre eigenlijk betere kwalificaties had. Omwille van de quota is er dus voorrang gegeven aan iemand met iets lagere competenties’, aldus Slootmans.

Minister Dalle nam geen genoegen met die uitleg. ‘U heeft gezegd dat de diversiteitspolitiek van de VRT een negatief effect heeft op de berichtgeving. U hebt dat niet aangetoond. Het is schandalig dat u dergelijke dingen zegt. Ik vind het werkelijk een schande.’

‘Juiste persoon op juiste plaats’

In een korte reactie aan De Standaard laat Phara de Aguirre weten dat ze volledig achter het diversiteitsbeleid van de VRT staat. En dat ze in 2013, toen Ihsane Chioua Lekhli begon als presentatrice, helemaal geen kandidaat was om het programma te presenteren.

Woordvoerder Bob Vermeir laat ook weten dat de VRT altijd keuzes maakt op basis van competenties en capaciteiten van mensen: ‘de juiste persoon op de juiste plaats’.

Bron: Belga, DS
In het nieuws