KU Leuven roept studenten uit Hongkong terug: 'Eenmaal moeten vluchten voor traangas'

Wegens de gespannen situatie in Hongkong roept de KU Leuven haar studenten terug die daar momenteel studeren. Dat bevestigt de persdienst van de universiteit. 'Ik ben eens toevallig in een protest beland, en moest lopen voor het traangas. Maar voor de rest heb ik me nooit echt onveilig gevoeld.'

‘We hebben deze beslissing genomen nu blijkt dat de universiteiten waar deze studenten ingeschreven zijn, de lessen opgeschort hebben wegens de situatie in het land’, zegt woordvoerster Sigrid Somers. ‘Uit niets blijkt evenwel dat de studenten momenteel acuut gevaar lopen.’

Het is nog onduidelijk wanneer de zeventien studenten weer in ons land arriveren. De KU Leuven begeleidt hen bij hun terugkeer. ‘Eenmaal ze terug in Leuven zijn, zullen we ook hulp bieden bij het verder verloop van hun studies en examens’.

Na nachten van geweld tussen studenten en ordediensten moest de Chinese University of Hongkong, die herschapen was tot in een oorlogszone, sluiten. Het is een van de meest prestigieuze instellingen in Azië.

‘Ik begrijp dat ze de veiligheid van de studenten niet meer kunnen garanderen,’ zegt Annelien Crijns (20), die nu een semester in Hong Kong studeert, tegen De Standaard. ‘Deze week is de situatie enorm verslechterd. Ik hoorde dat de universiteit de politie op de universiteitscampus had toegelaten, waarop zij enkele arrestaties hebben uitgevoerd. Dat hebben de studenten heel persoonlijk genomen. Maandag stond ik op en braken de studenten de universiteitscampus volledig af. Sinds woensdag bezetten ze de campus. De lessen kunnen gewoon niet doorgaan.’ Op een andere universiteit hebben de manifestanten de residenties bezet, waardoor sommige studenten noodgedwongen een hotel moeten opzoeken. 

Traangas

De protesten zijn al een hele tijd aan de gang, maar volgens Crijns viel de hinder tot maandag altijd wel mee. ‘Je moest oppassen waar je tijdens het weekend heen ging. De metro sloot vroeger, bepaalde wegen waren afgezet. Op een zaterdagnamiddag ben ik eens toevallig in een protest beland en moest ik lopen voor het traangas. Voor de rest heb ik me nooit echt onveilig gevoeld, al werd het deze week wel heftig.’

Ook op de campus was het tot voor maandag meestal vreedzaam. ‘De docenten praten niet over de protesten. Het gebeurde wel eens dat een student afzegde voor een groepswerk, omdat hij of zij mee ging protesteren. Maar ze hebben mij nooit gevraagd om mee te doen. De meeste manifestanten zijn erg vriendelijk tegen ons. Ze excuseren zich, maar de fight for freedom gaat voor natuurlijk.’

Hoe het nu verder moet is onzeker. De studenten van de KU Leuven gaan naar huis, maar hoe het zit met hun vakken en examens dit semester is volstrekt onduidelijk.

Advies

Buitenlandse Zaken heeft zijn reisadvies voor Hongkong donderdag aangepast. ‘Het is mogelijk om veilig naar Hongkong te reizen, maar verhoogde waakzaamheid is aangeraden’, luidt het. Buitenlandse Zaken wijst erop dat ook de volgende dagen en weken nog hinder en confrontaties worden verwacht tussen betogers en ordediensten. ‘Buitenlandse bezoekers worden niet geviseerd door de betogers, maar het is aangewezen om alle demonstraties te vermijden’.

In het advies staat dat alle lessen in het hoger onderwijs tot het einde van het jaar zijn opgeschort, en dat daarom aan Belgische studenten in Hongkong wordt aangeraden vervroegd naar huis terug te keren. Ook studenten die in de eerste helft van 2020 naar Hongkong wilden gaan om te studeren, wordt aangeraden voorlopig niet af te reizen en de actualiteit nauwgezet op te volgen.

Bron: Belga, eigen berichtgeving
In het nieuws