Foto: amg

Beperkte vraag naar halve dag ouderschapsverlof per week

In september maakten 2.652 Belgen gebruik van het stelsel van 1/10de ouderschapsverlof, goed voor een halve vrije dag per week of één dag om de twee weken. Het gaat om bijna 4 procent van alle ouderschapsverloven, blijkt uit cijfers van de RVA.

De mogelijkheid van 1/10de ouderschapsverlof, bestaat nog maar sinds juni van dit jaar. Verwacht werd dat dit stelsel zou doorbreken met het begin van het schooljaar in september.

Het 1/10de ouderschapsverlof vertegenwoordigt bijna 4 procent van alle ouderschapsverloven (69.295) in ons land. De meerderheid van de ouders kiest voor 1/5de ouderschapsverlof. Veel meer vrouwen (46.072) dan mannen (23.223) maken gebruik van het ouderschapsverlof. Het stelsel wordt ook alsmaar populairder: op een jaar tijd steeg het aantal mensen in ouderschapsverlof met 4.537 (+7 procent).

Logisch lijkt dat ouders het nieuwe stelsel vooral gebruiken om op woensdagnamiddag de kinderen te kunnen opvangen, maar dat kan de RVA niet bevestigen. ‘Dat kunnen wij niet zien. Hoe dat ouderschapsverlof precies wordt ingevuld, bijvoorbeeld op welke dag, is een afspraak tussen werkgever en werknemer’, klonk het eerder.

Bron: BELGA

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden