Foto: AP

Erdogan zal ‘terroristen’ uit grensregio verjagen na afloop van staakt-het-vuren

Als de Koerdische milities in Syrië zich niet tijdig uit het Turks-Syrische grensgebied hebben teruggetrokken, zal Turkije hen ‘verjagen’. Dat heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan zaterdag gezegd.

Erdogan had dinsdag samen met de Russische president Vladimir Poetin een akkoord bereikt over een nieuw staakt-het-vuren in het noordoosten van Syrië. De Turkse president heeft de strijders van de Koerdische YPG-militie toen 150 uur extra de tijd gegeven om een gebied van 30 km te verlaten. Hun steunpunten en posities worden vernietigd.

‘Als de terroristen zich na de termijn van 150 uur niet terugtrekken, dan zullen we zelf de controle overnemen en hen verjagen’, verklaarde Erdogan tijdens een een op tv uitgezonden toespraak in Istanboel. Turkije beschouwt YPG als een afsplitsing van de verboden Koerdische Arbeidspartij (PKK) en als een terreurorganisatie.

In zijn toespraak riep Erodgan de internationale gemeenschap ook op tot respect voor de Turkse bezorgdheden op het vlak van veiligheid.

Turkije wijst Duits plan af

Erdogans buitenlandminister, Mevlut Cavusoglu, sprak zich zaterdag ook uit over Syrië. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken heeft het voorstel van de Duitse minister van Defensie Annegret Kramp-Karrenbauer voor een veiligheidszone in het noorden van Syrië onder internationaal toezicht van de hand gewezen.

'Wij vinden dit voorstel niet erg realistisch', zei Cavusoglu op een persconferentie met zijn Duitse collega Heiko Maas in Ankara. 'Dit gaat niet om Turkije alleen, nu zijn ook het (Syrische) regime, Rusland en andere actoren in het gebied' dat aan Turkije grenst.
Cavusoglu riep de internationale gemeenschap op zich in de plaats daarvan te focussen op 'humanitaire zaken' en het 'elimineren van terreur' in Syrië.Ook Maas herhaalde niet achter het plan te staan van Kramp-Karrenbauer. "Iedereen weet dat het geen realistisch voorstel is. Er is geen tijd voor theoretische debatten voor de mensen in Syrië".
 

Bron: BELGA
In het nieuws