Belgische studenten winnen World Solar Challenge nadat Nederlandse zonneauto die op kop lag uitbrandt

Het Belgische Agoria Solar Team heeft voor het eerst de World Solar Challenge in Australië – het wereldkampioenschap voor zonnewagens – gewonnen. De ingenieursstudenten van de KU Leuven zaten het team van de TU Delft op de hielen, toen de wagen van de Nederlanders vuur vatte.

Het team van de KU Leuven had 15 maanden gewerkt aan hun zonnewagen BluePoint. Het Belgische team nam al acht maal deel aan de race, en kon voor het eerst winnen. 'Het werd al snel duidelijk dat het een uitdaging zou zijn, en geen race. Zelfs enkele ervaren teams haalden de finish niet', laat het team weten in een persbericht. Slechts vier van de 27 deelnemende teams in de Challenger Class behaalden de eindmeet in Adelaide op donderdag. Een aantal teams moest opgeven, de rest heeft nog één à twee dagen te gaan.

‘Het is echt een ongelooflijk gevoel om hier nu te staan aan de finishlijn, als wereldkampioen!’, vertelt teamleider van Agoria Solar Team Willem-Jan Claes. Tijdens de voorlaatste racedag konden de Belgen dankzij een slimme racestrategie hun tijdsverschil van 43 minuten zo goed als wegwerken. Met slechts 2 minuten en 27 seconden achterstand begonnen de studenten aan de laatste racedag. Het team nam ongeveer 250 kilometer voor de finish de eerste plaats in. ‘We hebben deze keer gefocust op de betrouwbaarheid en afwerking van de wagen, en dat loonde in deze race’, zegt Claes.

Deze race was erg verschillend in vergelijking met voorgaande jaren. Toen was de afstand tussen de verschillende teams na de tweede racedag al erg groot. Nu bleven de topteams lange tijd in elkaars buurt. Dat kwam omdat enkele zonnewagens sterk op elkaar leken, en ook de strategie was gelijkaardig. 'Daarom was de race ook zo spannend', zegt het team.

Brand

De zonneauto NunaX van het Nederlandse team van de TU Delft is compleet verwoest nadat het voertuig in brand vloog tijdens de laatste dag van de dagenlange World Solar Challenge in Australië. Tim van Leeuwen, de bestuurder van de wagen, bleef ongedeerd. Op foto’s die het team via sociale media verspreidde is een felle brand te zien. Van de auto is niets meer over.

Belgische studenten winnen World Solar Challenge nadat Nederlandse zonneauto die op kop lag uitbrandt
De wagen van Universiteit Twente werd een dag eerder van de weg geblazen. Foto: EPA-EFE

De auto van de TU Delft lag aan kop van de wedstrijd en had, met nog 250 van de 3021 kilometer te gaan, de overwinning voor het grijpen. Titelverdediger Delft, dat de World Solar Challenge al zeven keer won, nam de leiding in de wedstrijd woensdag over van het team van de Universiteit Twente. Dat team moest dinsdag uit de race stappen omdat zijn zonneauto te zwaar beschadigd was nadat die van de weg was geblazen door een windvlaag.

Het is de eerste keer in twintig jaar deelname van Delft dat de finish niet wordt gehaald. Wat de reden is voor de brand is volgens het Vattenfall Solar Team nog niet duidelijk.

‘Ik rook brandlucht’

‘Ik sta hier naast een brandend hoopje koolstof’, reageert bestuurder Tim van Leeuwen aan NOS. ‘De schrik en het ongeloof zitten er hier goed in. We reden het laatste stuk richting Adelaide en hadden nog 250 kilometer te gaan. Het ging hartstikke goed: we reden krap aan de leiding met 100 kilometer per uur, maar op een gegeven moment rook ik een brandlucht. Ik vroeg nog aan de begeleidende auto achter me of dat uit de auto kwam, maar alle waardes waren goed. Toen er ineens rook in mijn coureurskuip binnenkwam, wist ik dat het foute boel was.’ Van Leeuwen kon de wagen aan de kant zetten en werd door een teamgenoot ‘uit de auto gesleurd’.

De wagen – waar het team 14 maanden aan werkte – brandde daarna volledig uit. De brandweer moest het vuur, dat zich snel verspreidde naar het omliggende gras, komen blussen.

 

 

 

Felicitaties

Het Belgische team kreeg al veel felicitaties, onder meer van het koningshuis en het leger.

De Bridgestone World Solar Challenge is een race van 3021 km en gaat door in Australië. Er namen 46 teams uit 23 verschillende landen deel.

Bron: BELGA, NOS, ABC, Eigen berichtgeving
In het nieuws
Niet te missen