Foto: AP

Poetin nodigt Erdogan uit in Rusland, Amerikaanse delegatie reist naar Turkije

De Russische president Vladimir Poetin heeft zijn Turkse ambtsgenoot Recep Tayyip Erdogan uitgenodigd om ‘de komende dagen’ naar Rusland te komen. De Amerikaanse vicepresident Mike Pence en minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo reizen woensdag naar Turkije om er met Erdogan te praten.

Poetin en Erdogan hebben met elkaar telefonisch gesproken over het conflict in Syrië, heeft het Kremlin bekendgemaakt. ‘Vladimir Poetin heeft Recep Tayyip Erdogan uitgenodigd voor een werkbezoek in de komende dagen. De uitnodiging is aanvaard’, zegt het Kremlin in een persbericht. Daarin staat nog dat beide staatsleiders de noodzaak hebben beklemtoond om een conflict tussen Turkse en Syrische eenheden in het noorden van het land te vermijden.

Daarnaast willen ook de Amerikaanse vicepresident Mike Pence en de minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo de situatie in Syrië onder controle krijgen. Ze reizen af naar Turkije om met Erdogan te praten. Er staat een bezoek van Erdogan aan de VS gepland op 13 november, maar de president is nog niet zeker of dat zal doorgaan. 'De debatten die over mij gehouden worden in het Amerikaanse Congres zijn onrespectvol', vindt Erdogan. De uitkomst van het bezoek van Pence en Pompeo zal bepalen of Erdogan afreist of niet.

Eerder trok de Amerikaanse president Donald Trump zijn troepen terug uit het noorden van Syrië, zodat het Turkse leger vrij spel had. Daarna vaardigde Trump sancties uit tegen Ankara, om het offensief te stoppen. Erdogan zetten zijn plannen voort, het Turkse leger blijft strijden tegen de Koerdische milities. Voor hem kan er geen sprake zijn van een staakt-het-vuren.

Conflict

In de Syrische stad Manbij heeft de Russische militaire politie voor het eerst een patrouille uitgevoerd. Dat gebeurde langs de contactlijn tussen de Syrische en Turkse troepen, meldde het Russische ministerie van Defensie dinsdag. Die stad is onder controle van de Syrische regeringstroepen.

Op 9 oktober lanceerde Ankara een militaire operatie in het noorden van Syrië, gericht tegen de Volksbeschermingseenheden (YPG), een Koerdische militie en bondgenoot van het Westen in de strijd tegen terreurgroep Islamitische Staat (IS).

Bron: BELGA
In het nieuws