• Turkse legervoertuigen aan de grens met Syrië

Eerste Turkse soldaat omgekomen, al 277 Koerdische strijders gesneuveld in Syrië

Bij het Turkse offensief in het noordoosten van Syrië is een eerste Turkse soldaat om het leven gekomen. Dat heeft het ministerie van Defensie in Ankara vrijdag meegedeeld. Turkije zegt ook afgelopen nacht 49 leden van de Koerdische militie YPG te hebben gedood, waarmee de dodentol op 277 komt.

De Turkse soldaat kwam donderdag om bij gevechten tegen leden van de Koerdische militie YPG, zo meldt het ministerie. Het door de Turkse overheid gecontroleerde nieuwsagentschap Anadolu zegt dat er ook drie Turkse soldaten gewond zijn geraakt.

Het Turkse ministerie zegt voorts dat gevechten in de nacht van donderdag op vrijdagnacht het leven hebben gekost aan 49 YPG-strijders. Sinds het begin van het offensief zouden al 277 leden van die militie gedood zijn.

Aan beide zijden vielen ook al meerdere burgerdoden. Bij mortieraanvallen vanuit het noordoosten van Syrië op verschillende Turkse grenssteden zijn donderdag zes doden gevallen. Een van de slachtoffers is een 9 maanden oude baby. Een Koerdisch persbureau meldde donderdag dan weer dat bij een Turks bombardement op een konvooi van voertuigen drie Koerdische burgers om het leven kwamen.

 

Ankara wil ‘veiligheidszone’

Turkije lanceerde woensdag, ondanks internationale druk om dat niet te doen, een militaire operatie tegen YPG, een vroegere bondgenoot van de VS in de strijd tegen terreurgroep IS in Noord-Syrië. Dat offensief kwam er enkele dagen nadat de Verenigde Staten aankondigden hun troepen terug te trekken uit de regio.

Volgens Ankara is het offensief nodig om een ‘veiligheidszone’ in te stellen die de Koerden uit het gebied aan de grens met Turkije moet wegjagen. Turkije beschouwt de YPG als een afsplitsing van de verboden Koerdische Arbeiderspartij (PKK) en als een terreurorganisatie.

Eerste Turkse soldaat omgekomen, al 277 Koerdische strijders gesneuveld in Syrië
Foto: dS Infografiek
Bron: BELGA
In het nieuws