Foto: Belga

200 jobs gered bij Neckermann, 'mijn zorg blijft bij 300 anderen'

De Spaanse reisorganisatie Wamos neemt twee derde van de Belgische Neckermann-kantoren over. Daarmee zijn bijna tweehonderd jobs gered. Minister van Werk Nathalie Muylle is 'hoopvol'. 'Maar mijn zorg blijft uitgaan naar de 300 anderen'.

Twee weken nadat Thomas Cook Retail België het faillissement heeft aangevraagd, hebben de curatoren een overnemer gevonden voor 62 van de 91 winkels. Behalve de winkels gaat het over de Neckermann e-shop, de afdeling cruise, de afdeling incentive, de afdeling media en de afdeling group. In totaal worden 195 jobs gered. 

‘Dat er bijna 200 jobs zullen gered worden, heeft voor ons de doorslag gegeven om met deze overnemer in zee te gaan’, zegt Mieke Verplancke, een van de drie curatoren. 'We hadden niet verwacht dat we zo veel jobs zouden kunnen behouden.'

Beter dan verwacht

Bij Thomas Cook Retail België werkten zo’n 500 mensen. Zo’n 300 mensen kunnen dus niet rekenen op een baan bij de nieuwe Spaanse speler op de Belgische markt. (Natuurlijk blijft mijn zorg als minister van Werk bij de 300 mensen die niet kunnen mee overgenomen worden en waar ook de komende weken goed gezien zal moeten worden dat er een goede begeleiding komt', zei minister Muylle in De Ochtend op Radio 1. De betrokken werknemers kunnen zich onder meer richten tot het Fonds Sluiting Ondernemingen, waar ze ook een vergoeding kunnen krijgen, legde Muylle uit. 'Dat zal allemaal de komende dagen en weken gebeuren.'

Voor de mensen die kunnen blijven, wacht wel een ander contract en mogelijk ook andere voorwaarden. Daarbij zal de vraag zijn of loon, anciënniteit en extralegale voordelen hetzelfde zullen blijven of niet. 

Dat zowat 195 personeelsleden aan de slag blijven, is 'beter dan ik had verwacht', zegt Els De Coster van ACLVB aan Belga. 'Bovendien krijgt ook een deel van de touroperator-activiteiten een doorstart. Dat had ik niet verwacht.' Ook Patrick Van Holderbeke van ACV Puls noemt de overname een goede zaak. 'Uiteraard blijft het een pijnlijke zaak voor de groep van mensen die uiteindelijk toch zonder werk blijft zitten.'

De curatoren verschaffen voorlopig geen informatie over welke filialen van de teloor gegane reisgigant onder een nieuwe eigenaar de deuren kunnen openen. Ze zouden verspreid zijn over het hele land. De reisagentschappen van Neckermann zullen in de week van 14 oktober weer opengaan.

Wamos

In Spanje en Portugal werken 2.100 werknemers voor de Wamos Group. De groep opereert vanuit Madrid en omvat luchtvaartmaatschappij Wamos Air, touroperator Wamos Tours en de reisorganisatie Wamos Circuitos, die in 20 Latijns-Amerikaanse landen reizen aanbiedt. Ook de toeristische retailers Nautalia Viajes, Top Atlántico en Geo Star zijn onderdeel van de groep.

De Spaanse toerismesector is zwaar getroffen door het faillissement van Thomas Cook. De overname is ook belangrijk voor de Spaanse hotelsector.

De podcasts van De Standaard